„Sokszor nehéz humorosan hozzáállni”

Kovács Gergely önkormányzati képviselő, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke

Belpol

A választási törvény módosítása a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot is nehéz helyzetbe hozta, és bár az ellenzéki összefogástól elzárkóznak, drukkolnak a győzelmének. Kovács Gergelyt, a párt elnökét, XII. kerületi önkormányzati képviselőt kérdeztük az ellenzéki munka nehézségeiről, a viccpártiság ellentmondásairól és a kutyasétáltatási szabályokról.

Magyar Narancs: Eltelt egy év azóta, hogy bejutott képviselőként a XII. kerületi önkormányzatba. Bejött, amire számított?

Kovács Gergely: Három ígéretem volt – a szobrom felépítése, hogy megépítjük az utat a házam előtt, és hogy sokat fogok keresni –, de egyik sem áll túl jól. A szobor se halad, az út sem, és nem is keresek sokat, sikerült is megszüntetni azt az értelmetlen bizottságot, amelyikben voltam, úgyhogy ezek nem igazán jöttek be. Suzinak (Döme Zsuzsanna – a szerk.), aki alpolgármester a Ferencvárosban, nyilván teljesen más jellegű munkája van, meg nekem is, aki ellenzéki képviselő vagyok. Nekem maradt az, hogy nézegetem – hogy is fogalmazzak, hogy ne lehessen feljelenteni – a korrupciógyanús ügyeket a XII. kerületben, meg hogy mi a helyzet a kerületi ingatlanokkal, amelyek védett épületek vagy műemlékek. Ez teljesen más, mint amire számítottam, nem gondoltam volna, hogy tulajdoni lapokat, cégnyilvántartást, meg közbeszerzéseket fogok átnézni, levéltárba mászkálni, de bevallom, egyelőre élvezem, meg tök érdekes ez az egész. Ami talán pozitívum, hogy ennél az önkormányzatnál elég sok mindent el is lehet érni pusztán azzal, hogy nyilvánosságot kapnak az ügyek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.