Másodfokon is megrótták a papi molesztálás áldozatát

  • narancs.hu
  • 2023. február 1.

Belpol

Pető Attila az ítélet szerint zaklatta az egyház tagjait, amikor ügyének kezeléséről érdeklődött.

Megrovásban részesítette a Fővárosi Törvényszék szerdán Pető Attilát.

HVG beszámolója szerint a férfit tinédzser korában szexuálisan molesztálta egy kispap. Ő később nem elégedett meg azzal, ahogyan a katolikus egyház szervezete az ügyét intézte, és több alkalommal is próbált felvilágosítást kérni a vizsgálatot vezető tisztségviselőktől, egy püspöktől is. Ketten emiatt feljelentették őt zaklatásért.

Pető Attila arcát, nevét adva segített abban, hogy a katolikus egyházat érintő pedofilügyek nyilvánosságra kerüljenek. 

A zaklatás tárgyában az első fokon eljáró bíróság a legenyhébb ítéletet szabta ki, ez megrovás. A másodfokú eljárás szerdai tárgyalásán a Petőt védő ügyvéd, a Magyar Helsinki Bizottság megbízásával eljáró Fazekas Tamás úgy érvelt, hogy ebben a büntetőügyben jobban figyelembe kellett volna venni az eset társadalmi jelentőségét, azt, hogy a római katolikus egyházon belül történt szexuális bűncselekményeket a mai napig nem tisztázták rendesen. Azért sem jó, ha jogi úton lépnek fel az áldozatokkal szemben, mert ez a többi áldozatot elrettenti attól, hogy a nyilvánosság előtt is vállalja, mi történt vele.

Az ügyészség viszont úgy látta, hogy a cél nem szentesítheti az eszközt, a törvényszéknek ebben a konkrét esetben csak Pető Attila tetteit kell mérlegelnie. 

A Fővárosi Törvényszék helybenhagyta az elsőfokú határozatot.

Az ítélet kihirdetése után Pető azt nyilatkozta, hogy ez az ügy nem csak róla szól, hanem mindazokról, akiket korábban szexuálisan bántalmaztak, és nagyon rosszul érinti, hogy bíróság mondta ki: zaklatást követett el, miközben 13 éves korában ő is zaklatás áldozata volt. 

Fazekas Tamás azt mondta, nem jó, ha egy eljárásban csak a vád tanúit hallgatja meg a bíróság, ha a telefonok, e-mailek, üzenetek számának nagyobb a jelentősége, mint egy túlélő igazságkeresésének. Pető Attila az ügyvédjével tanácskozva, az írásbeli ítélet láttán dönt majd arról, hogy kéri-e az ítélet felülvizsgálatát a Kúriától.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?