Medgyessy Péter Battonyán: Örök körök

Belpol

"Jöhet bármi, mondhatják nekünk / Medgyessy kell, csak ő kell nekünk / Pártját fogja a szegényeknek, nyugdíjasnak és sok gyereknek / Köszönjünk meg, amit már kaptunk / Elnök úr, mi Önökkel vagyunk." Imigyen köszöntötte - a "Fájó szívvel elmegyünk tovább" című ballagónótát aktuálisan átköltve - a sarkadkeresztúri nyugdíjasklub asszonykórusa Battonyán Medgyessy Pétert, igazolva egyszersmind azt is, hogy kormányfőnek adott kézcsókon kívül is van élet Magyarországon. A kormányfő az elmúlt hét végén lépett színpadra több ezer ember előtt azon a rendezvényen, amelyet Karsai József, a térség szocialista országgyűlési képviselője és immár az "Élhetőbb faluért" projekt programbiztosa szervezett.

"Jöhet bármi, mondhatják nekünk / Medgyessy kell, csak ő kell nekünk / Pártját fogja a szegényeknek, nyugdíjasnak és sok gyereknek / Köszönjünk meg, amit már kaptunk / Elnök úr, mi Önökkel vagyunk." Imigyen köszöntötte - a "Fájó szívvel elmegyünk tovább" című ballagónótát aktuálisan átköltve - a sarkadkeresztúri nyugdíjasklub asszonykórusa Battonyán Medgyessy Pétert, igazolva egyszersmind azt is, hogy kormányfőnek adott kézcsókon kívül is van élet Magyarországon. A kormányfő az elmúlt hét végén lépett színpadra több ezer ember előtt azon a rendezvényen, amelyet Karsai József, a térség szocialista országgyűlési képviselője és immár az "Élhetőbb faluért" projekt programbiztosa szervezett.Tavaly ilyentájt sokan nem értették, hogy az országgyűlési választások kampányrajtjakor az MSZP hivatalos miniszterelnök-jelöltje miért fogadta el az akkor még független képviselőjelölt - a búzaégetés és a mezőgazdasági demonstrációk miatt országos hírnévre szert tett - Karsai József invitálását. A helyzetet főleg Tóth Sándor, a szocialisták dél-békési országgyűlési képviselője nem értette; a párt 1998-as vereségekor Békés megyében ő volt az egyetlen MSZP-s, aki egyéni körzetéből jutott be a törvényhozásba. Medgyessy 2001. szeptember elsejei látogatásáig senki nem szólt neki, hogy 2002-ben nem ő lesz a szocialisták aspiránsa.

A tavalyi nagygyűlésen egyébként Karsai arra kérte Medgyessyt, hogy legyen az MSZP Békés megyei listájának a vezetője (amit a vendég visszautasított). Medgyessy akkor kitérő választ adott a Narancsnak arra, hogy Békés megye 7. számú választókörzetében kit támogat az MSZP. "Annyi ponton találkozik az én és Karsai Józsefnek a vidék megmentését célzó programja, hogy kézenfekvő volt a részvételem a battonyai nagygyűlésen" - jegyezte meg. Az összegyűlteknek mindenesetre megígérte: jövőre, veletek, ugyanitt.

Az elmúlt év szeptemberének derekán, némi felső nyomásra és nem kis vita után Tóth Sándor ellenében Karsai lett a térségben az MSZP által támogatott hivatalos képviselőjelölt. Tóthnak megígérték: cserébe befutó listás helyre teszik. Karsai József - beváltva a baloldali reményeket - idén áprilisban fideszes ellenfelét legyőzve biztosan nyerte egyéni körzetét.

Szabadság tér vs. Battonya

"Többen vagyunk, mint péntek este voltak a Szabadság téren!" - kiáltotta a mikrofonba szombat délelőtt a sarkadkeresztúri aszszonykórus bravúros nótaátköltése után a nagyszínpadra fellépő Karsai József. A szervezők szerint tízezren látogattak ki a dél-békési város sportpályájára. Karsai a torgyáni terminológia szerinti "agrárgerillából" mára nemcsak kormánypárti parlamenti képviselő lett, hanem - egy minapi miniszterelnöki kinevezés nyomán - az "Élhetőbb faluért" program biztosa is (lásd keretes írásunkat).

Medgyessy beszéde előtt a nagygyűlés érzelmi alaphangját megadó Karsai az ország kétszáz településéről érkezett nyugdíjas és civil szervezetek képviselői előtt kijelentette: a szocialista kormány nem százszor száz napot kért a választóktól, hanem csak százat, de ez alatt is többet végzett, mint négy év alatt a "fiúk". Akik - meglátása szerint - az elmúlt négy évben összekeverték az állam vagyonát a sajátjukéval. Példaként egy földművelésügyi miniszterről beszélt, aki "a kormányváltás után mindent betett a terepjáróba, de az FVM épületét a gondos alapozás miatt mégsem tudta elvinni". (Eközben a nagyszínpad mögötti placcon közel másfél száz bográcsban fortyogott már a marha- és a birkapörkölt.)

Medgyessy tavaly Battonyán hosszú távú vidékfejlesztési programot ígért, amelynek eredményeként legalább kétmillió, nehéz helyzetben lévő ember életkörülményein fognak érezhető módon javítani. Akkori és mostani beszéde igencsak hasonlított egymásra: a legfontosabb panelek szó szerinti megegyezéssel ugyanazok voltak, mint tavaly: "A mezőgazdaságból élők dolgoznak a legtöbbet, mégis ők jutnak a legkevésbé előre." Vagy: "Nagy kérdés, hogy a vidéki emberek előtt mekkora hitele van még a politikának, mert a legtöbb ígéretet ők kapták, de ebből alig valósult meg valami. Ezért itt a legszomorúbb a valóság." Sem akkor, sem most nem mulasztotta el Medgyessy, hogy elmondja: "A falusi nyomorról nem elég beszélni, azt látni kell, és ellene cselekedni szükséges."

A miniszterelnök a hárommondatonként tapssal félbeszakított beszédében az első száz napban megvalósult kormányprogram pontjait sorolta fel, kiemelve a közalkalmazotti béremelést, a minimálbér adómentessé tételét, a méltányossági nyugdíj lehetőségét és az iskolakezdéskor folyósított tizenharmadik havi családi pótlékot. A Nemzeti Földalap létrehozásáról szólva a kormányfő kifejtette: mindez biztosíték arra, hogy a magyar föld nem jut a külföldiek és a honi spekulánsok kezére. "Mert ne legyen kétségünk: külföldi és honi spekuláns egy kutya!" - nyomatékosított. Medgyessy beszédében arra emlékeztetett: a mezőgazdaság az egyetlen olyan ágazat, amelynek termelési nagyságrendje ma nem éri el az 1989-es szintet. Medgyessy hangsúlyozta: jövőre "érezhető mértékben" megemelik az őstermelők adómentességének határát.

Medgyessy Battonyán jelentette be azt is, hogy a gabonafélék intervenciós felvásárlási árát szeptember 15-én hozzák nyilvánosságra. Szólt arról is, hogy a legrászorultabb nyugdíjasok már 2003-ban megkapják a tizenharmadik havi nyugdíjat.

Hosszan tartó ütemes taps zárta a beszédet; mindenki felállt a helyéről, alighanem így akarván jelezni: ezt szerette volna hallani.

Egy ország, egy köztévé

"Egy ország van, és nem kettő. Ebből következően egy közszolgálati médiumnak kell versenyképesnek, korrektül tájékoztatónak lenni, és olyannak, ahol a műsorkészítésből kivonul a politika" - mondta Medgyessy a nagygyűlés utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktor előző esti, Szabadság téri felvetésére válaszolva. Hozzátette: "Akinek saját tévére van szüksége, az vegyen magának." A Mécs-bizottság tevékenységét firtató kérdésre válaszolva az egykori D-209-es szt tiszt ugyanitt azt felelte: a közvéleményt nem igazán foglalkoztatja a politikai elit múltja. A kialakult helyzetben azt tartaná a legtisztességesebb megoldásnak, hogy amennyiben valakinek ilyen múltja van, az vállalja. "Nyilvánvaló, hogy az ügy - az érintettek nagyobb száma miatt - a jobboldal számára kontraproduktívvá vált" - mondta.

Medgyessy Péter a második száznapos program egyik központi eleméről, az elmaradott térségek felzárkóztatásáról érdeklődésünkre kifejtette: ennek végrehajtása szilárd politikai elhatározás mellett is hosszú évekig tart. Hangsúlyozta: az elmúlt öt évben tovább nőttek a területi különbségek a fejlett és a fejletlen térségek között, ezért jövőre a kormányzat - külön pénzügyi alapot létrehozva - legalább 50 százalékkal több forrást biztosít a különbségek mérséklésére.

Ebédelnek a vipek

A szervezők a sajtótájékoztató után (ahova csak tüzetes tűzszerészi vizsgálódás után lehetett bejutni) elnézést kértek az újságíróktól, amiért nem maradhattak a helyi kultúrház kistermében. A terv szerint itt szolgálták volna fel nekik ebédre a marha- és birkapörköltet, ám annyi VIP jelent meg, hogy nem tudták mindegyiküket leültetni a nagyteremben. Tavaly szeptember elsején ez még nem így volt; noha akkor sem voltak kevesen, mostanra elegen lettek.

Közben a nagygyűlés helyszínéül szolgáló sportpályán is ebédhez láttak a népek. Tízezer adag pörköltet főztek, amit - a sörrel és az üdítővel együtt - az ingyen kapott jegyek ellenében válthattak ki a résztvevők. A nagyszínpadot közben amatőr zenekarok lepték el, és egy nagyobb szabású falusi lakodalomra emlékeztető jelenetnek lehettünk tanúi. A "Jóska, levelet hozott a posta", a "Kék a szeme, arca csupa derű" és a többi hasonló bombaslágerekre ropta a táncot a tűző napon idős és fiatal.

Az ingyenebéd után ismét a nép közé vegyülő Medgyessy kiosztott egy rakás autogramot, meghallgatta a kisemberek panaszait (ha már egyszer az MSZP az ő pártjuk), sokan csak kezet ráztak vele, hogy teljes támogatásukról biztosítsák. Közben a színpadon játszó egyik zenekar azt az Illés-számot kezdte játszani, hogy "Ne gondold, oh ne, hogy tied a világ", de senki nem gyanakodott provokációra.

Medgyessy délután hagyta el Battonyát - ismét azzal az ígérettel, hogy jövőre, veletek, ugyanitt.

Bod Tamás

Megtartani

A battonyai nagygyűlésen Karsai József bejelentette: az elmúlt heti miniszterelnöki kinevezés nyomán az "Élhetőbb faluért" program biztosa lett. A földművelésügyi, valamint a belügyi és munkaügyi tárca első körben 200 millió forintot adott a projekt beindításához, míg az Egészségügyi és Szociális Minisztérium később kapcsolódik a mintegy félezer elmaradott falut érintő intézkedési tervhez. Az elképzelések szerint idővel uniós pénzekkel is támogatják a közmunkákat és az erdőtelepítéseket segítő feladatokat, valamint a forráshiánnyal küzdő, vagy a működőképesség határára sodródott kistelepülési önkormányzatokat. A deklarált cél az, hogy az állam ily módon próbálja megakadályozni az aprófalvak elnéptelenedését.

Figyelmébe ajánljuk