Medián: A DK-szavazók többsége is a kormányváltás akadályának tartja Gyurcsány Ferencet

  • narancs.hu
  • 2024. július 17.

Belpol

A friss felmérés szerint a fiatalok még elutasítóbbak a pártelnökkel kapcsolatban.

Bár a szavazóinak abszolút száma a júniusi 9-i választás előtti utolsó felmérés óta csökkent, a Demokratikus Koalíció által vezetett baloldali (az MSZP-vel és a Párbeszéddel alkotott) blokk stabilizálta, sőt 1 százalékponttal még növelte is a támogatottságát – derül ki a Medián a HVG megbízásából készült közvélemény-kutatásából.

A Gyurcsány Ferenc által vezetett tömörülés viszonylagos erősödését magyarázza, hogy a DK-támogatók 6 százaléknyi köre nagyon elkötelezett, ők szinte mindannyian (97 százalék) azt mondják, hogy egy most vasárnapi országgyűlési választáson biztosan elmennének szavazni. Ugyanez az arány a Fidesz-hívek körében például 83 százalékos, a Tisza Párt támogatóinál pedig 89 százalékos.

Az ellenzéki közösségen belül a baloldal gyenge EP-választási szereplését követően a legfontosabb kérdés a DK elnökének megítélése. Ezt a témát a Medián sem kerülte meg, és a július 4. és 10. között végzett adatfelvétel során szó szerint megismételtek egy már korábban, 2017-ben és 2021-ben is feltett, Gyurcsány minősítését kiegyensúlyozottan kezelő kérdését. A válaszokból kiderül, hogy Gyurcsány szerepét most még a korábbiaknál is jóval többen tartják kontraproduktívnak egy esetleges kormányváltás esélye szempontjából.

Érdekesség, hogy bár a DK elnöke kedden a Telexnek adott videóinterjújában arról beszélt, „a sok hazugság egyike”, hogy miatta van a sok kétharmad, az ellenzéki válaszadók alig egytizede érzi úgy, hogy „a kormányváltáshoz feltétlenül szükség van Gyurcsány Ferenc részvételére”. A felmérés szerint ráadásul

még a párt mellett kitartó szavazók körében is enyhe többségben vannak, akik szerint „Gyurcsány Ferenc meghatározó részvétele inkább akadályozza, mint segíti az ellenzék sikerét”.

Ebben a kérdésben egyébként a fiatalok a legelutasítóbbak: a 30 évesnél fiatalabb válaszadók mindössze 1 százaléka gondolja szükségesnek Gyurcsány Ferenc részvételét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk