Medián: a magyarok kétharmada elfogadná a „kegyes halál" lehetőségét

  • narancs.hu
  • 2023. november 22.

Belpol

A kormánypárti szavazók több mint fele egyetért az eutanázia valamilyen formájával.

A magyarok bő kétharmados többsége helyeselné, ha Magyarországon élni lehetne a „kegyes halál” lehetőségével, és csaknem minden második állampolgár (47 százalék) az aktív eutanáziát is támogatná, tehát azt, amikor az orvos adja be a betegnek a halálos injekciót.

A HVG számára a múlt héten készített, egy tíz évvel ezelőtti kutatás kérdéseit is megismétlő Medián-gyorsfelmérés szerint továbbra is egyötöd körül van azoknak az aránya, akik csak a passzív eutanáziával értenek egyet, tehát azzal, hogy bizonyos reménytelen esetekben az orvos megszüntethesse az élet fenntartásához szükséges kezelést. Jelentősen (38-ról 21 százalékra) csökkent viszont a halálba segítés teljes elutasítása.

Az eutanázia megítélése csak részben tűnik politikai kérdésnek (az ellenzéki szavazók jóval nagyobb arányban fogadják el, mint a kormánypártiak), a felmérés adatai alapján elsősorban valláserkölcsi állásfoglalás. Azoknak ugyanis, akik azt állítják, hogy vallásosak és egy intézményesített egyház tanítását követik, csak kevesebb mint a fele, a nem hívőknek viszont közel kilenctizede támogatja az eutanázia valamilyen formáját.

A témát az utóbbi hetekben egy gyógyíthatatlan betegséggel küzdő ügyvéd, Karsai Dániel esete forrósította fel, aki Strasbourghoz fordult, hogy bírósági ítélettel kényszerítse ki az élet végével kapcsolatos döntési szabadságát. Erről az ügyről a megkérdezettek 46 százaléka hallott, és az utóbbiak elsöprő többsége (82 százaléka) egyetért, hogy „a gyógyíthatatlan betegek szabadon dönthessenek az életük befejezéséről”.

Karsai fellépése és az ügy által emiatt kapott közfigyelem hozzájárulhatott ahhoz, hogy jelentősen növekedett az eutanázia általános támogatottsága. A támogatottságra vonatkozó kérdés a felmérésben előbb hangzott el, mint az érintett személyre vonatkozó. Ám azok, akikről később kiderült, hogy tudtak Karsai Dániel keresetéről, már azelőtt, hogy a kérdezőbiztosok szóba hozták volna azt, nagyobb (77 százalékos) arányban támogatták az eutanáziát, mint azok, akik nem hallottak róla (66 százalék). A tájékozottság természetesen függ az iskolai végzettségtől, de a fenti összefüggés az iskolázottságtól függetlenül is fennáll.

Az eutanázia kérdéséről szavaztatják az Örkény Színház Isten című darabjának közönségét is. Az október 11-ei előadáson 65 százalékuk egyetértett a "kegyes halál" lehetőségével, 35 pedig nem. November 5-én ez az arány 54:46 volt a "kegyes halált" elfogadhatónak tartók javára. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk