Medián: A Mi Hazánk szavazóinak többsége fiatalabb és jól keres

  • narancs.hu
  • 2023. november 16.

Belpol

A Fidesz szavazóinak többsége pedig alacsony keresetű és idősebb. 

A Medián 2023 szeptember-októberében különféle szempontok szerint vizsgálta a Fidesz, az ellenzék, és a Mi Hazánk szavazótáborainak összetételét, amelyből az derül ki, hogy a Mi Hazánk szavazótáborát a többinél jóval nagyobb arányban teszik ki fiatalok és diplomások – ismertette az eredményeket a hvg.hu

A felmérés szerint míg az ellenzéki pártok szavazótáborát nagyobb arányban adják budapesti és megyeszékhelyi lakosok (a szavazóik mintegy 41 százaléka), addig a Fidesz és a Mi Hazánk szavazói is inkább a kisebb városokban és községekben élnek (69-69 százalékuk). 

A szavazók életkorát tekintve a Mi Hazánknak van a legfiatalabb szavazóbázisa: 21 százalékuk a 18-29 évesek közül kerül ki, 24 százalékuk a 30-39 évesek közül, 25 százalékuk pedig a 40-49 évesek közül, tehát gyakorlatilag a 70 százalékuk 50 év alatti, míg például a Fidesz-szavazók 62 százaléka 50 év feletti, sőt, 44 százalékuk 60 év feletti. Az ellenzék is főleg a 60 év felettiek között erős, a szavazók 37 százaléka ebből a korcsoportból kerül ki, de a Fidesznél jobban reprezentáltak a fiatalok körében is: a szimpatizánsok 17-17 százaléka kerül ki a 18-29, a 30-39 és a 40-49 éves korosztályból is. 

Iskolai végzettség szerint a Fidesz különösen felülreprezentált a a legfeljebb 8 osztályt végzettek körében (a szavazóik 25 százaléka ebből a csoportból kerül ki), és míg a Fidesz szavazói között található a legkevesebb diplomás (17 százalék), addig a Mi Hazánk szavazói között a legtöbb (34 százalék), míg az ellenzéki szavazók 25 százalékának van diplomája. 

A Fidesz-szimpatizánsok az alsó jövedelmi kategóriában is felülreprezentáltak (a szavazóik 35 százaléka), míg a Mi Hazánk szavazóinak kétharmada, 66 százaléka a felső-közép vagy felső jövedelmi kategóriából került ki. 

Mindemellett a Mi Hazánk szavazóinak többsége, 60 százaléka a férfiak közül kerül ki, míg a Fidesz és az ellenzék szavazóbázisánál jóval kiegyenlítettebb a nemek aránya. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk