Medián: A Mi Hazánk szavazóinak többsége fiatalabb és jól keres

  • narancs.hu
  • 2023. november 16.

Belpol

A Fidesz szavazóinak többsége pedig alacsony keresetű és idősebb. 

A Medián 2023 szeptember-októberében különféle szempontok szerint vizsgálta a Fidesz, az ellenzék, és a Mi Hazánk szavazótáborainak összetételét, amelyből az derül ki, hogy a Mi Hazánk szavazótáborát a többinél jóval nagyobb arányban teszik ki fiatalok és diplomások – ismertette az eredményeket a hvg.hu

A felmérés szerint míg az ellenzéki pártok szavazótáborát nagyobb arányban adják budapesti és megyeszékhelyi lakosok (a szavazóik mintegy 41 százaléka), addig a Fidesz és a Mi Hazánk szavazói is inkább a kisebb városokban és községekben élnek (69-69 százalékuk). 

A szavazók életkorát tekintve a Mi Hazánknak van a legfiatalabb szavazóbázisa: 21 százalékuk a 18-29 évesek közül kerül ki, 24 százalékuk a 30-39 évesek közül, 25 százalékuk pedig a 40-49 évesek közül, tehát gyakorlatilag a 70 százalékuk 50 év alatti, míg például a Fidesz-szavazók 62 százaléka 50 év feletti, sőt, 44 százalékuk 60 év feletti. Az ellenzék is főleg a 60 év felettiek között erős, a szavazók 37 százaléka ebből a korcsoportból kerül ki, de a Fidesznél jobban reprezentáltak a fiatalok körében is: a szimpatizánsok 17-17 százaléka kerül ki a 18-29, a 30-39 és a 40-49 éves korosztályból is. 

Iskolai végzettség szerint a Fidesz különösen felülreprezentált a a legfeljebb 8 osztályt végzettek körében (a szavazóik 25 százaléka ebből a csoportból kerül ki), és míg a Fidesz szavazói között található a legkevesebb diplomás (17 százalék), addig a Mi Hazánk szavazói között a legtöbb (34 százalék), míg az ellenzéki szavazók 25 százalékának van diplomája. 

A Fidesz-szimpatizánsok az alsó jövedelmi kategóriában is felülreprezentáltak (a szavazóik 35 százaléka), míg a Mi Hazánk szavazóinak kétharmada, 66 százaléka a felső-közép vagy felső jövedelmi kategóriából került ki. 

Mindemellett a Mi Hazánk szavazóinak többsége, 60 százaléka a férfiak közül kerül ki, míg a Fidesz és az ellenzék szavazóbázisánál jóval kiegyenlítettebb a nemek aránya. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.