A szórakozóhelyeknél kevesebb adót vet ki a kaszinókra az V. kerület

  • narancs.hu
  • 2023. november 16.

Belpol

Egy kis spórolással kedveskednek a kaszinótulajdonosoknak.  

Megint kivételezik a kaszinókkal az V. kerület, miután egy új, maximum díjas építményadó kategóriát hozott létre a fideszes többségű belvárosi önkormányzat, de a kaszinókat kihagyták belőle, nehogy elriasszák őket – írja a Népszava.

A jövő évi építményadóról szóló önkormányzati rendelettervezet szerint az éjfél után nyitva tartó szórakozóhelyeknek a maximálisan kiszabható négyzetméterenkénti 2508 forintot kell fizetnie évente, míg az eddig ezekkel egy kategóriába sorolt kaszinókat kiemelték és önálló kategóriaként határozták meg. Mátyus Bálint fideszes önkormányzati képviselő arra hivatkozva javasolta a kaszinók különválasztását, hogy „a kaszinók nem okoznak olyan többletterhelést a környezetnek, mint az éjfél után nyitva tartó szórakozóhelyek”.

Ennek köszönhetően a kaszinóknak csak 2244 forintot kell fizetni évente, míg az éjszakára bezáró éttermek, boltok, irodák és műtermek után alig valamivel kevesebbet, 2158 forintot kell fizetni négyzetméterenként.

Bár a tervezetet tárgyaló képviselő-testületi ülésen az ellenzéki képviselők rákérdeztek arra, hogy mennyivel több bevételre számíthat az önkormányzat a megemelt adóból, azt a választ kapták a kerületi jegyzőtől, hogy a hivatalnak nem feladata a táblázatkészítés. Arra a javaslatra, hogy a kaszinókat is vegyék be a legtöbbet fizetők kategóriájába, Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere azt mondta, nem ért egyet azzal, hogy olló elv alapján mindenkit a legnagyobb adósávba soroljanak, mondván a szórakozóhelyekre, éttermekre panaszkodnak a legtöbbet az emberek, kifejezetten kaszinóra még nem kaptak bejelentést. Azt is nagyon fontosnak tartotta, hogy tartsák meg a városban azokat a funkciókat, amiből bevétele származik az önkormányzatnak és ne riasszanak el senkit.

A fideszes többségű testület végül megszavazta, hogy a kaszinók jövőre kevesebb építményadót fizessenek, mint a belvárosi szórakozóhelyek.

A Népszava hozzáteszi, az ügyben két fővárosi kaszinó érintett: a Széchenyi téren található Sofitel és a Vigadó utcai Tropicana, a kettő után együtt jövőre 2,9 millió forint építményadót kell fizetni a módosító révén, ha a maximumot kellene fizetniük, akkor ez 3,23 millióra jönne ki, vagyis

a belvárosi önkormányzat 340 ezret spórolt meg a kaszinótulajdonosoknak.

miközben a kaszinókat birtokló cégek tulajdonosai (Garancsi István és Habony Árpád) az idén 20,4 milliárd forint osztalékot tehettek zsebre a 2022-es bevételek után.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.