Még 8 napig regisztrálhatnak, akik külföldön szavaznának

  • narancs.hu
  • 2022. március 17.

Belpol

A berliniek eddig aktívabbak, mint a londoniak – állítja az Egységben Magyarországért.

A magyar lakcímmel rendelkező, de külföldön élő magyarok is csak személyesen szavazhatnak az április 3-i országgyűlési választásokon, a kijelölt külképviseleteken. Ehhez legkésőbb március 25-én 16 óráig be kell nyújtaniuk a külképviseleti szavazásra vonatkozó kérelmet az állandó lakcím szerinti illetékes helyi választási irodának online úton, levélben vagy személyesen.

Az Egységben Magyarországért internetes oldalán külön részt szentel a külföldi magyarok tájékoztatásának. Az ellenzéki összefogás közleménye szerint ezeken az embereken jelentős részben múlhat, hogyan szerepel az ellenzék, mivel a korábbi évek tapasztalatai alapján a külhoni magyarok többsége ellenzéki szavazó.

A legutóbbi országgyűlési választáson, 2018-ban több mint 53 ezer magyar szavazott valamelyik külképviseleten, és lehet számítani arra, hogy ez a szám idén magasabb lesz.

Az Egységben Magyarországért tudomása szerint Franciaországban, Svájcban és Kanadában már eddig többen regisztráltak, mint 2018-ban a határidő lejártáig. Lisszabonban és Hágában is legalább annyian leadták a regisztrációjukat, mint 4 éve, és Berlinben, Düsseldorfban is aktívabbak ebből a szempontból a magyarok.  

„München, London és a teljes Egyesült Királyság magyar diaszpórája kissé le van maradva” – írja a közlemény, amely számokat nem említ. Több mint 45 külképviseleten lesz ellenzéki választási megfigyelő.

Az érintettek korábban szerették volna elérni, hogy április 3-án több helyen lehessen szavazni Nagy-Britanniában, ennek érdekében petíciót indítottak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk