Még a Pénzügyminisztérium is ellenzi, hogy 6 milliárd forintnyi közpénzt költsön a kormány a budapesti lovas Európa-bajnokságra

  • narancs.hu
  • 2019. december 7.

Belpol

Hogy mik vannak?!

2021-ben Magyarország lesz az Európai Lovas Játékok házigazdája. Az előzetes számítások szerint a lovas Európa-bajnokság 6,6 milliárdos kiadására nagyjából egymilliárd forintos bevétel jut majd (szponzori,- reklám,- jegybevételből, valamint a nevezési díjakból). Az 5,6 milliárdos különbséget a központi költségvetésből (vagyis a magyar adófizetők) állnák.Ám ahogy arról a hvg.hu cikkében beszámol, a Pénzügyminisztérium sokallja a költségeket.

A lap birtokába került a témában körbeküldött Emmi-jelentés, amit Varga Mihály minisztériuma azzal a megjegyezéssel látott el, hogy már a jövő évi, 1,8 milliárd forintos részlet biztosítását sem tartják támogathatónak. Az Emmi válasza szerint ez az anyag még csak magáról az eseményről szólt. Semjén Zsolt ugyanis az idén előterjesztést visz a kormány elé a szükséges anyagi fedezetről, és a bevételek-kiadások alakulásáról.

A KDNP-s miniszterelnök-helyettes elképzelése szerint ugyanis a lovas Eb is része lenne az egyre grandiózusabb és költségesebb projekteknek, melyek a 2021-es vadászati világkiállításhoz kapcsolódnak.

Az Emmi gyorsan történelmi párhuzamot is talált: 1971-ben „hatalmas magyar sikerrel” rendezték meg Magyarországon az első nemzetközi fogathajtó Európa-bajnokságot, és akkor is egyidőben a Vadászati Világkiállítással. A jubileuminak nevezett rendezvénysorozat ez előtt tiszteleg azzal, hogy ismét Budapest ad helyet a lovassportok Európa-bajnokságának, ami állítólag a Semjén-féle vadászati kiállítás egyik csúcspontja lesz 2021. augusztus 23. és szeptember 6. között. Az Európai Lovas Játékok programjában van díjugratás, díjlovaglás, négyes fogathajtás, lovas torna és para-díjlovaglás is.

Az eseménynek két fő helyszíne lesz: a Kincsem Park és a Kerepesi úti lovarda. A Kincsem Parkban lesz a díjugratás, díjlovaglás és fogathajtás a „már alapjaiban kész agárpálya közepén lévő területen”. Ehhez azonban középen még ki kell alakítani a megfelelő méretű melegítőpályákat, és mind a 24 ezer négyzetméter felületű verseny- és melegítőpályák talajának speciális összetételűnek kell lennie. A fogathajtás egyes számaihoz szükséges akadályokat is ezután építik majd fel az ügetőpálya közepén, hogy majd a jövőben is lehessen itt ehhez hasonló versenyeket rendezni – írja a hvg.

De nem jelentéktelen apróság az sem, hogy 15 ezer fős ideiglenes lelátót is építeni kell a Kincsem Parkban. Valamint, ha nem is ekkora méretben, de szintén bővíteni kell a férőhelyek számát a két éve felújított Nemzeti Lovardában is, és ott is ki kell alakítani a fedett melegítőpályát.

Káslerék optimistán 40 ezer nézőt várnak a versenyekre. Csakhogy ez igazán pozitív hozzáállás, mert a Papp László Arénában nemrég véget ért Lovas Világkupa lelátói úgy is üresek voltak, hogy azt ingyen lehetett látogatni.

Neked ajánljuk