Még a Pénzügyminisztérium is ellenzi, hogy 6 milliárd forintnyi közpénzt költsön a kormány a budapesti lovas Európa-bajnokságra

  • narancs.hu
  • 2019. december 7.

Belpol

Hogy mik vannak?!

2021-ben Magyarország lesz az Európai Lovas Játékok házigazdája. Az előzetes számítások szerint a lovas Európa-bajnokság 6,6 milliárdos kiadására nagyjából egymilliárd forintos bevétel jut majd (szponzori,- reklám,- jegybevételből, valamint a nevezési díjakból). Az 5,6 milliárdos különbséget a központi költségvetésből (vagyis a magyar adófizetők) állnák.Ám ahogy arról a hvg.hu cikkében beszámol, a Pénzügyminisztérium sokallja a költségeket.

A lap birtokába került a témában körbeküldött Emmi-jelentés, amit Varga Mihály minisztériuma azzal a megjegyezéssel látott el, hogy már a jövő évi, 1,8 milliárd forintos részlet biztosítását sem tartják támogathatónak. Az Emmi válasza szerint ez az anyag még csak magáról az eseményről szólt. Semjén Zsolt ugyanis az idén előterjesztést visz a kormány elé a szükséges anyagi fedezetről, és a bevételek-kiadások alakulásáról.

A KDNP-s miniszterelnök-helyettes elképzelése szerint ugyanis a lovas Eb is része lenne az egyre grandiózusabb és költségesebb projekteknek, melyek a 2021-es vadászati világkiállításhoz kapcsolódnak.

Az Emmi gyorsan történelmi párhuzamot is talált: 1971-ben „hatalmas magyar sikerrel” rendezték meg Magyarországon az első nemzetközi fogathajtó Európa-bajnokságot, és akkor is egyidőben a Vadászati Világkiállítással. A jubileuminak nevezett rendezvénysorozat ez előtt tiszteleg azzal, hogy ismét Budapest ad helyet a lovassportok Európa-bajnokságának, ami állítólag a Semjén-féle vadászati kiállítás egyik csúcspontja lesz 2021. augusztus 23. és szeptember 6. között. Az Európai Lovas Játékok programjában van díjugratás, díjlovaglás, négyes fogathajtás, lovas torna és para-díjlovaglás is.

Az eseménynek két fő helyszíne lesz: a Kincsem Park és a Kerepesi úti lovarda. A Kincsem Parkban lesz a díjugratás, díjlovaglás és fogathajtás a „már alapjaiban kész agárpálya közepén lévő területen”. Ehhez azonban középen még ki kell alakítani a megfelelő méretű melegítőpályákat, és mind a 24 ezer négyzetméter felületű verseny- és melegítőpályák talajának speciális összetételűnek kell lennie. A fogathajtás egyes számaihoz szükséges akadályokat is ezután építik majd fel az ügetőpálya közepén, hogy majd a jövőben is lehessen itt ehhez hasonló versenyeket rendezni – írja a hvg.

De nem jelentéktelen apróság az sem, hogy 15 ezer fős ideiglenes lelátót is építeni kell a Kincsem Parkban. Valamint, ha nem is ekkora méretben, de szintén bővíteni kell a férőhelyek számát a két éve felújított Nemzeti Lovardában is, és ott is ki kell alakítani a fedett melegítőpályát.

Káslerék optimistán 40 ezer nézőt várnak a versenyekre. Csakhogy ez igazán pozitív hozzáállás, mert a Papp László Arénában nemrég véget ért Lovas Világkupa lelátói úgy is üresek voltak, hogy azt ingyen lehetett látogatni.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.