Még egy évig orosz olajat importálna a magyar és a szlovák kormány

Belpol

Azt kérik az Európai Uniótól, hosszabbítsa meg a szankciós kivételt.

A magyar kormányzati külpolitika egyik fő célja a Magyarország és Szlovákia közötti kapcsolatok fejlesztése, mivel a két országot több dolog köti össze, mint ami elválasztja – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután szlovák kollégáját fogadta hétfőn Budapesten.

 
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Sok egyéb mellett a két miniszter arról is tárgyalt, hogyan érintik Szlovákiát és Magyarországot az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók. Szijjártó figyelmeztetett, hogy az év végén lejár egy fontos kivétel, amelynek alapján a Mol-csoporthoz tartozó szlovák Slovnaft értékesíthet orosz kőolajból származó olajtermékeket Csehországban.

Kiemelte, a vállalat óriási, százmillió eurós beruházásokba kezdett, hogy a pozsonyi finomítója képessé váljon más forrásból származó kőolaj feldolgozására is, de a munkálatokhoz még egy évre van szükség.

Ezért azt kérjük az Európai Uniótól, hogy hosszabbítsa meg egy évvel ezt a szankciós kivételt"

- emelte ki. A miniszter arról is beszámolt, hogy a zágrábi kormány, a jelenlegi háborús helyzetet kihasználva, a piaci ár körülbelül négyszeresére emelte a tranzitdíjakat az oroszországi import alternatívájaként megjelenő horvátországi szállítási útvonalon, ami súlyos terhet ró a magyar és a szlovák kőolajellátásra is, ráadásul nehezíti a diverzifikációt. "Mi azt gondoljuk, hogy tisztességtelen dolog az, hogyha valaki a háborús helyzeten nyerészkedik, főleg akkor, amikor más országok energiaellátásának biztonságáról van szó" – hangsúlyozta.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk