„Még mindig elegünk van!” – diákok tüntettek az Astorián

  • narancs.hu
  • 2023. január 27.

Belpol

A félórás demonstráció sem a buszok közlekedését, sem az autóforgalmat nem akadályozta.

„Kedves Budapest! Még mindig elegünk van! – Tüntetés az oktatásért” néven szerveztek demonstrációt péntek reggelre az Astoriára az Eötvös József Gimnázium diákjai.

A Telex helyszíni tudósítás szerint fél 8-tól 8 óráig tartott az esemény. A diákok a korábbi demonstrációkról már ismerős nagy, színes kézlenyomatokkal díszített molinót vitték magukkal, amelyen „A tanárainkkal vagyunk!” felirat olvasható. A tiltakozó diákok a „Csend nem rend” és a „Szabad ország, szabad oktatás” jelszavakat skandálták. Beszámolók szerint az Astoriánál összegyűlt néhány száz fős tömeg végig elfért a tér sarkán, így sem a buszok közlekedését, sem az autóforgalmat nem akadályozta a tüntetés. 

Strbka Anna, a demonstráció főszervezője a lapnak elmondta, a következő fontos esemény a jövő keddre meghirdetett ülősztrájk lesz.

A hvg.hu szerint a tömegben elvétve lehetett csak felnőtteket látni, elsősorban tehát diákok vonultak utcára. A tüntetőket szokásos módon dudálással bíztatták a kiskörúton elhaladó autósok.

A lap kérdésére egy kilencedikes diák elmonda, azért vett részt a tüntetésen, mert szerinte „tanárnak lenni az egyik legszebb dolog, és most ellehetetlenítik őket.” Egy másik diák arról beszélt, alapvetően csalódott, mert nem látja a pozitív változást, márpedig, ha nincs változás, „akkor ki fog tanítani minket?”

A péntek reggeli megmozduláson beszédek nem voltak, a szervezők azt kérték a résztvevőktől, hogy molinókkal és a hangjukkal készüljenek. Az esemény Facebook-oldalán azt írták: „A pedagógusok lassan egy éve vívnak szüntelenül csatát a kormányzattal, heti rendszerességű sztrájkokkal és polgári engedetlenséggel.

Ezen héten országos sztrájkban vesznek részt a tanáraink, kockáztatva ezzel az egzisztenciájukat. Mutassuk meg kiállásunkkal, hogy mellettük állunk!”

Január 23-tól országszerte egyhetes munkabeszüntetéssel folytatják a tiltakozást a pedagógusok. A sztrájkhét részleteit még január 10-én a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tette közzé a nedolgozzingyen.hu-n. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár Január 26-ra hívta össze a sztrájkbizottság ülését, ahol az államtitkár érdemben végül a sztrájkkövetelések egyetlen pontjára sem reagált. Maruzsa Zoltán korábban figyelmeztette szakszervezeti vezetőket: „a köznevelési intézményekben az intézményvezetők és a tankerületek az elégséges szolgáltatás körébe tartozó szolgáltatások teljes körű biztosításáért mindent megtesznek” a sztrájknapokon.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk