Másról beszélt az államtitkár, mint a sztrájkolók

  • narancs.hu
  • 2023. január 26.

Belpol

A pedagógus szakszervezetek a bérrendszerről kértek, de a teljesítményértékelésről kaptak anyagot.

A sztrájkköveteléseknek egyetlen pontjára sem reagált érdemben a kormány – legalábbis a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányi tagja, Nagy Erzsébet értékelte így a csütörtöki, kétórás, Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárral folytatott sztrájktárgyalást.

A Telex tudósítása szerint a megbeszélés előtt a szakszervezetek képviselői számára az sem derült ki, miről fognak egyeztetni, nem kaptak napirendet. Kérték, a kormány képviselője küldjön tájékoztatást a tervezett bérrendszerről. Az írás, amit kaptak, a teljesítményértékelést részletezi. Ez arról szól – emlékeztet a Telex –, hogy egy belső, éves teljesítményértékelést vezetnének be a tanárok körében, ami azzal jár, hogy akár 150-200 ezer forintos eltérés is lehet két pedagógusi fizetés között. 

Nagy Erzsébet erről azt mondta, épp nem az ilyen módon differenciált bérek bevezetésének van itt az ideje. A szakszervezeti vezető szerint a gyakran emlegetett brüsszeli pénzt sem erre kellene felhasználnia a kormánynak, inkább az alapbéreket kellene jelentősen emelni, hogy vonzóbb legyen a tanári pálya. A munkaterhek csökkentését várják a sztrájkolók, és azt, hogy ha differenciált bérezést vezetnek be, annak alapja objektív, mérhető szempontrendszer legyen.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke az egyeztetésről azt emelte ki, hogy a munkaterhelésről nem is esett szó, és a többi sztrájkkövetelés megítélésében sem lát változást, mégis muszáj tárgyalni, mert a helyzet tarthatatlan.

Maruzsa Zoltán államtitkár a megbeszélésen megismételte, amit a kormány mondott ez ügyben. Az Európai Unió, vagyis „Brüsszel” döntésén múlik, milyen fizetésemelésre számíthat az ágazat. Azt is mondta, hogy a kormány eddig betartotta, amit ígért. 

A Telex emlékeztet, hogy a Belügyminisztérium által decemberben rendezett országos egyeztetésen sem történt érdemi előrelépés.

A szakszervezetek 45 százalékos fizetésemelést szeretnének elérni, és azt, hogy a tanárok heti óraszámát 22-ben maximálják, legyen joguk rendes sztrájkra, és vonja vissza a kormány a tanárok kirúgását újraszabályozó rendeletét.

A kormány decemberben elvi egyezséget kötött az országnak járó uniós támogatások ügyében. Arra lehet számítani, hogy idén 20,8 százalékos béremelést kap az ágazat, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz viszonyítva 30 százalékkal növekednek a tanári fizetések. 

A január 23-tól meghirdetett országos egyhetes pedagógussztrájkban való részvételt a tatai Kőkúti Általános Iskolában az intézményvezető úgy hiúsította meg, hogy tanítás nélküli munkanapot rendelt el, így a nevelőtestület – amelynek szinte minden tagja részt akadt venni a munkabeszüntetésben – nem csatlakozhatott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk