Még nem tudni, hogyan, hol, és kivel, de Lajos Tamás szerint lesz oktatás a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

  • 2020. szeptember 24.

Belpol

A Vidnyánszky-féle kuratórium tagja az ATV Híradónak bizonygatta ezt, és érvelt a sztrájk ellen is.

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, ma délután figyelmeztető sztrájkot tartottak a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Vas utcai épületében azok a dolgozók, akik egyetértenek a sztrájk eszközével és céljaival.

Este az SZFE Facebook-oldalára került fel egy kép, amin a sztrájkbizottság tagjai, Veszprémi Judit, Csató Kata, Forgács Péter, Karsai György és Németh Gábor őrt állnak a blokád alá vett intézmény bejáratánál.

false

 

Fotó: Facebook/SZFE

Ezzel egyidőben az ATV Híradójában beszélt arról Lajos Tamás operatőr, az SZFE-t szeptember 1-től fenntartó, Vidnyánszky Attila által vezetett kuratórium tagja, hogy amennyiben a bíróság kimondja, hogy jogszerű az egyetemi oktatók sztrájkja, a kuratórium alternatív oktatást szervez. Az egyetem dolgozóinak ötpontos követelés listájáról elmondta, szerinte ezek politikai követelések, ezért úgy véli a sztrájk úgy ahogy van jogellenes. Az operatőr hozzátette: a kuratórium a magyar jogszabályok által adott, és megengedett keretek között vont magához jogokat. Lajos elmondta, amint jogi lehetőség nyílik rá, azonnal bírósághoz fordulnak, és ha a bíróság megállapítja, hogy ez egy törvényes sztrájk akkor megszervezik az alternatív oktatást. Azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy miként szervezik meg az oktatást, de annyit elárult, hogy lesz, aki tanítsa majd a diákokat, és a hely is megvan, ahol a félév folytatódhat.

A Mancson korábban Janisch Attila filmrendező írt nyílt levelet Lajos Tamásnak, miután az operatőr egy interjúban a következőket mondta: „Én is jártam az SZFE-re, később tanítottam is ott, tudom, ismerem az ott folyó oktatást, és nem tudom elképzelni, hogyan lehetne azokat ideológiával megtölteni. Ezzel együtt van olyan oktató a filmművészetin, aki tizenhat éve nem csinált filmet, viszont folyamatosan politizál. Én évente megcsinálok minimum öt-hat filmet, tehát én filmesnek gondolom magam. Aki tizenhat éve nem csinál filmet, és politizál, az szerintem politikus, csak a sportállása a Színház- és Filmművészeti Egyetemen van.”

Figyelmébe ajánljuk