A fűtési szezon végéig kikapcsolási moratóriumot kapott Iványi Gáborék kilenc intézménye

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 24.

Belpol

De a sajtótájékoztatón azt is elmondta a Magyar Evangéliumi Testvérközösség vezetője, hogy korai még örülni, és egyelőre az utcai demonstrációt sem hagyják abba.

A többek között a hajléktalan óvodát is magába foglaló Dankó utcai intézményközpont előtt tartott délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be Iványi Gábor, a MET vezetője, hogy a Nemzeti Közművek Zrt. képviselői az elmúlt napokban egyeztetést kezdeményeztek vele, majd annak nyomán egy nyilatkozatot adtak ki a MET intézményeit érintő rezsitartozás ügyében. Iványi elmondta, hogy ugyan megkérték, hogy a nyilatkozatot ne lobogtassa, szükségesnek látja, hogy a tartalmi részről tájékoztassa a közvéleményt.

Ahogy mi is megírtuk, augusztus 5-én értesítette Maruzsa Zoltán államtitkár Iványi Gábort arról, hogy a MET oktatási intézményeinek járó állami támogatást meg fogják vonni tőlük. Maruzsa érvelése szerint nem térül meg az, amit az elmúlt tizenöt évben a MET oktatási intézményeire fordítottak, illetve nem tudják mérni az oktatásban elért eredményeket.

Szeptemberben ennél is tovább mentek a testvérközösség vegzálásában, hiszen a fenntartásukban működő intézmények rezsitartozására hivatkozva elkezdték a mérőórák leszerelését, illetve a közműszolgáltatás felfüggesztését. Az intézmények védelmében utcai demonstráció, illetve őrség szerveződött. Mint a sajtótájékoztatón kiderült, egy intézményben sikerült a szolgáltatónak két gázórát leszerelni eddig, mégpedig a Máv-Telepi Általános Iskola és Gimnázium épületében illetve tornatermében. Mint Iványi elmondta, ez az az iskola, ahová többek között a Hős utcai szegregátumban lakó gyerekek is tanulni járnak.

Időközben civilek, pártok és egyházi szervezetek gyűjtést indítottak a MET fenntartásában működő intézmények javára. Magánszemélyek több mint 60 millió forintot adtak össze, ami a fennálló nagyjából 200 milliós tartozás harmadát fedezné körülbelül. De felajánlott ötmillió forintot a főváros is, illetve kétszer hatszáztizenháromezer forintot adott a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség is.

Iványi elmondta, hogy az NKM Zrt. képviselői ezek után keresték meg, hogy kilenc, a MET fenntartásában lévő intézmény részére különleges moratóriumot ajánljanak fel a fűtési szezon végéig. Állításuk szerint a kormánnyal és a minisztériummal nem egyeztettek előzetesen, amire Iványi úgy reagált: „ezt én jóhiszeműen meghallgattam és hümmögtem közben”. A sajtótájékoztatót megelőzően bejárták a Dankó utcai intézményeket, „hadd lássák, mik azok a tevékenységek, amik ellátatlanul maradnak, ha ők megszűntetik a szolgáltatást” – fogalmazott Iványi.

„Nem akarunk potyázni, nem akarjuk lenyelni a tartozásainkat, amit fogyasztottunk, azt ki akarjuk fizetni, de ehhez alapvetően az kell, hogy a magyar állam, szakítson alkotmánysértő tevékenységével” – mondta a MET vezetője arra utalva, hogy a magyar államnak már nagyjából hatmilliárd forintos tartozása van az egyház felé. Ez utóbbit nem csak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága vagy a Velencei Bizottság, de a magyar Alkotmánybíróság is elismerte korábban. A Magyar Evangéliumi Testvérközösség kormányzati ellehetetlenítésének történetéről részletesebben is beszámoltunk már, illetve Iványi Gáborral is beszéltünk a közelmúltban.

Iványi Gábor: „Mi nem ezért váltottunk rendszert ezekkel a senkiházi gazemberekkel együtt"

A metodista lelkészt a hátrányos helyzetű gyermekek oktatási támogatásának elvonásáról kérdeztük. Augusztus végén derült ki, hogy a kormány megvonja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) által fenntartott oktatási intézmények kiegészítő állami támogatását. Az illetékes emberi erőforrások minisztériuma idén csak a pénz felét kívánja kifizetni, ám azzal a feltétellel, hogy jövőre már semmit nem adnak.

A sajtótájékoztató végén újságírói kérdésre Iványi elmondta, a kormánnyal nincs kommunikáció, már ha az NKM Zrt. megkeresését áttételesen, a közműcég képviselőinek állításai ellenére nem vesszük annak. Csak üzengetés van, jegyezte meg Iványi, „2010-ben kerestek közvetlenül utoljára, akkor azt kérték, hogy soroljam fel, milyen intézményeink vannak, és mondjam meg, kinek adnám át. Megmondtam, hogy nem szeretném átadni senkinek, azóta nehézségeink vannak.”

A MET vezetője ugyanakkor hozzátette, nem szabad még túlzottan örülni, mert ha az NKM Zrt. valóban nem egyeztetett a minisztériummal, „könnyen elképzelhető, hogy a minisztérium azt fogja mondani, ez így még sincs rendjén.” Éppen ezért az intézményeket védő utcai őrséget egyelőre továbbra is fenntartják.

Figyelmébe ajánljuk