Még Rogán Antal polgármestersége alatt tűnt el a Rogán bizalmasához került lakás szerződése a belvárosi irattárból...

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2016. december 16.

Belpol

A kerület jegyzője állítja ezt. Újabb mozaikkal bővült az Aulich utca 3. szám alatti gyanús ingatlanügylet.

Rogán Antal 2006-tól nyolc éven át, 2014-ig volt a fővárosi V. kerület polgármestere. Azért emlegetjük fel ezt az ismert tényt, mert épp erre az időszakra esik a gyanús ingatlaneset, amiről eddig több cikket is írtunk. És aminek a minap, a Hír Tv-nek köszönhetően, egy új részlete látott napvilágot.

De ne fussunk ennyire előre! Ha nem emlékezne az alapsztorira, alább gyorsan összefoglaljuk (ha rémlik, úgy ugorjon a következő bekezdésre!). Erről az Aulich utca 3. szám alatti házról beszélünk:

false

 

Ebben a házban van az a harmadik emeleti, 250 négyzetméteres lakás, amit még Rogán Antal polgármestersége alatt, 2011-ben vett meg 44 millió forintért Fürstner József fogorvos (a lakás ára becslések szerint ma 150 millió körül lehet). A magánkézbe került ingatlant ezek után a Rogán Antal jobbkezének tartott Kertész Balázs cégébe apportálták, így ma Kertész vállalkozása az igen értékes ingatlan tulajdonosa – írtuk pár hete. (Hogy kicsoda és mennyire fontos szereplő is Kertész, arról az Index cikkéből tájékozódhat, amelyben természetesen Habony Árpád is felbukkan.) Nem mellékesen, az Aulich utca 3. szám alatti lakás kedvezménnyel lett Fürstner fogorvosé 2011-ben, és a Blikk korábbi cikke szerint ekkor már évek óta ismerték egymást Rogán Antallal. A lényeg: minden jel arra mutat, hogy lélegzetelállítóan előnyös feltételekkel, már-már bagóért jutott Kertész Balázs hozzá egy V. kerületi ingatlanhoz, miközben ő maga is sok szállal kötődött korábban a kerülethez.

A Narancs szerette volna megtekinteni az önkormányzat által értékesített ingatlan szerződését, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk a kerülethez. Ám a kerület nem adta ki a dokumentumot, ehelyett azt írták, hogy a kért szerződés az irattárban nem található. Azaz eltűnt.

Rogán Antal szavaz

Rogán Antal szavaz

Fotó: MTI

 

Hogy mikor tűnhetett el, arról csak tippjeink lehettek eddig, ám a Hír Tv riportja kicsit közelebb visz a valós időponthoz. Egy közelmúltbeli testületi ülésen ugyanis megkérdezték Sélley Zoltán jegyzőt arról, hogy hol is ez a bizonyos szerződés. Ő pedig ezt mondta: „én amikor ezt átvettem (mármint a jegyzői hivatalt – N.G.M.), a nyilvántartásban már nem volt. Én 2013 óta vagyok jegyző, ez egy 2011-es adásvétel, már az átadásiban sem találtuk meg. Nem tudom, hogy hol van.”

Ez a közlés rövidsége ellenére nagyon is fontos momentum.

Arról szól ugyanis, hogy az Aulich utcai szerződés még Rogán Antal polgármestersége, illetve a korábbi jegyző, a magának kétes ismertséget szerző Rónaszéki László alatt tűnt el. (A vád alá helyezett Rónaszéki László hosszú karrierjéről a Direkt36 írt cikket.) Rogán Antal miniszteri sajtóosztálya korábbi, Aulich utcát érintő kérdéseinket azzal hárította el, hogy ebben az ügyben forduljunk az önkormányzathoz.

Maga az önkormányzat legutóbbi levelünkre egyébként már nem is válaszolt. Ebben a következőket kérdeztük:

1, Az említett szerződést az önkormányzat selejtezte le korábban?

2, Mivel az ingatlant megvásárló magánszemély kedvezményes áron jutott a lakáshoz, érdeklődnék: korábban bérlő volt ebben a lakásban Fürstner József?

3, Ha igen, akkor mióta és mennyiért bérelte a lakást az V. kerülettől?

4, Az önkormányzat, mivel szerződő fél volt az adásvételnél, jogosult arra, hogy a Földhivataltól beszerezze az említett, irattárban nem talált szerződést. Megteszi ezt a jövőben?

5, Ha nem ismert módon tűnt a szerződés, akkor indítanak-e abból a célból vizsgálatot, hogy kiderüljön, hogy tűnhetett el?

Utolsó kérdéseinket az indokolta, hogy ha a kerület akarná, lenne mód az „eltűnt” szerződés megtalálására: az önkormányzat ugyanis az adásvételben részt vevő ügyfélként elkérhetné a földhivataltól az oda benyújtott szerződést, és akkor máris lehetne pótolni a dokumentumot. Nagy kérdés az, hogy ezt a közeljövőben megteszik-e, vagy sem.

(Mellékszála a történetnek, hogy ezután bírósághoz fordultunk, ám az első fokon született ítélet nem kötelezte a belvárosi önkormányzatot a szerződés kiadására. Ezek után az illetékes Kormányhivatalnál érdeklődtünk, hogy szeritük nem kifogásolható-e a dokumentum eltűnése. Válaszuk ez volt: azon „körülmények vizsgálata, melyek alapján egy önkormányzat egyedi ügyben a saját irattárában nem talál meg egy szerződést, nem tartozik a kormányhivatal feladat- és hatáskörébe, ez az adott szerv felelősségi körébe tartozik”.)

Figyelmébe ajánljuk