Módosították a lex CEU-t

  • narancs.hu
  • 2021. május 18.

Belpol

Az egyetem ettől még nem fog visszajönni Budapestre.

Kedden megszavazta az Országgyűlés a felsőoktatási törvény külföldi egyetemekre vonatkozó részének módosítását. A módosításra azért volt szükség, mert az Európai Unió Bírósága októberben az uniós joggal ellentétesnek találta a korábbi, 2017-ben hozott rendelkezéseket (köznyelvi nevén a lex CEU-t).

A módosítás eltörli azt a követelményt, mely szerint külföldi egyetem csak akkor működhet Magyarországon, ha a székhelye szerinti államban is oktatási tevékenységet folytat. Azt a rendelkezést azonban - némileg átfogalmazott formában - meghagyják, hogy a külföldi egyetem magyarországi működésről nemzetközi szerződést kell kötnie a magyar kormánynak és az egyetem székhelye szerinti állam kormányának. Konkrétan "a felsőoktatási végzettségek, fokozatok egyenértékűsége tárgyában kötött" szerződésre lesz szükség, és ebben kell nevesíteni a Magyarországon működő külföldi egyetemet.

A CEU - amely az eredeti törvény elfogadása után Bécsbe költöztette oktatási tevékenységét - még az új módosító benyújtásakor közölte, hogy Ausztriában marad, "egy olyan országban, ahol tisztelik az akadémiai szabadság alapvető értékeit. Kutatási és egyéb, oktatást nem jelentő tevékenységeinkkel továbbra is jelen leszünk Budapesten. A várost soha nem hagyjuk el, de nem tesszük ki magunkat újra egyetlen ember és rezsimje politikai szeszélyeinek."

Az egyetem érvelése szerint "továbbra is politikai döntés kérdése, hogy milyen külföldi egyetemek működhetnek Magyarországon, és a döntést bizonyára a legmagasabb szinteken hozzák majd meg."

Kérdés, elfogadja-e az Európai Bizottság a módosítást, vagy újabb kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen.   

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Neked ajánljuk