Itt csak két dolgot tehetsz: vagy meccsre mész, vagy templomba

  • narancs.hu
  • 2017. április 9.

Belpol

„Csak a civilekre vonatkozik, és kiemeli a törvény hatálya alól a vallási és sportszervezeteket.”

A civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat visszavonását kérik a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF). Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményük szerint a független civil szervezetek finanszírozását célkeresztbe helyező előterjesztés egy újabb lépés a demokráciákban alapvetőnek számító

kritikus hangok elhallgattatása

érdekében. Nizák Péter, az OSF magyarországi működéséért felelős vezetője szerint a törvényjavaslat egyértelműen diszkriminatív, mert csak a civilekre vonatkozik, és kiemeli a törvény hatálya alól a vallási és sportszervezeteket.

Németh Szilárd, a törvényjavaslat egyik benyújtója

Németh Szilárd, a törvényjavaslat egyik benyújtója

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Kiveszik a „külföldről támogatott kategóriából” a kormány által folyósított uniós pénzeket is, holott Magyarország tavaly az uniós alapok egyik legnagyobb nettó kedvezményezettje volt.

Az OSF szerint a törvényjavaslat arra kötelezné a részben külföldi forrásból működő civil szervezeteket, hogy külföldről támogatott szervezetként regisztráltassák magukat, amit

a kormány „nemzetbiztonsági aggályokkal”

és a nagyobb mérvű átláthatósággal indokol, miközben a javaslat valójában egyikről sem szól; megbélyegzik a nem kormányzati szervezeteket és újabb jelentéstételi terheket rónak rájuk, holott ezek a szervezetek már most is megfelelnek az átláthatóság széles körű törvényi kötelezettségeinek.

Az OSF az 1980-as évek óta támogat civil szervezeteket Kelet-Európában, azóta több százmillió dollárral segítette Magyarországot, csak tavaly 3,6 millió dolláros támogatást nyújtott 45 magyar szervezetnek, amelyek az átláthatóságot, a média függetlenségét, a kisebbségi jogokat, a civil részvételt vagy az emberi jogokat képviselik – írják.

Gulyás Gergely, Kósa Lajos és Németh Szilárd (mindhárman Fidesz) pénteken nyújtotta be az Országgyűlésnek a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslatot, miszerint a bíróságon kell bejelentenie egyes civil szervezeteknek, ha a külföldről származó támogatásuk egy évben elérte a 7,2 millió forintot.

Figyelmébe ajánljuk