Megdöbbentő! Erre költi a pénzünket Fekete György akadémiája

  • Hamvay Péter
  • 2015. július 23.

Belpol

Egyre dúsabb életjáradék a kiválasztottaknak, magas rezsi, burjánzó bürokrácia – megtaláltunk egy belső használatra szánt dokumentumgyűjteményt. Részlet nyomtatott kiadásunk cikkéből.

A kormány már az elején sem hagyott sok kétséget felőle, honnan vonja el a Magyar Művészeti Akadémiának szánt pénzt. Sokáig emlékezetes marad, hogy a 2012-ben kis időbeli eltéréssel, egymás után derült ki, hogy a kormány 2,4 milliárdot zárol a kulturális költségvetésből, s az MMA következő évi támogatása 2,45 milliárd forint lesz. Az MMA apanázsa azóta meredeken emelkedett tovább (lásd táblázatunkat), és most végre minden eddiginél pontosabb képet kaphatunk róla, hogy mire költik, amit másoktól elvesznek. A Népszabadság korábban hiába kérte az MMA tavalyi beszámolóit, nekünk azonban szerencsénk volt. A köztestület legutóbbi, májusi közgyűlését előkészítő kötetet, amelyben a tavalyi elszámolások és az idei tervszámok mellett még számos érdekfeszítő irat szerepelt, egy kedves olvasónk találta meg, mégpedig egy Szent István körúti kuka tetején. A vaskos kötetet az egyik akadémikusnak címezték, aki az állapotából ítélve ki sem nyitotta, mielőtt a szemétre dobta. Pedig tanulságos olvasmány.

false

 

Fotó: Czimbal Gyula - MTI


Szülinapi buli

Kiderült például, hogy mire ment el a 2014-ben kapott 4,5 milliárd forintos költségvetési támogatás, amihez év közben egy novemberi kormányhatározattal további 2 milliárd forintot is hozzácsaptak. Utóbbit a MÚOSZ egykori székházának megvásárlására szánták, a szerződést november 18-án alá is írták. Az MMA kérdésünkre elárulta, hogy 2 milliárd forintra tervezik az Andrássy úti villa teljes felújítását, amelynek felét a jövő évi központi költségvetés biztosítja. A testület már kiírta az építészeti közbeszerzési eljárást, melyre nyolc iroda jelentkezett, a kivitelezés terveik szerint jövő év elején indul. Azt már a szemétből megmentett beszámolóból tudjuk, hogy nagyon kell a hely, hiszen egyre nagyobbra hízik az MMA szervezete, különösen a titkárság, amely immár 89 fős létszámmal dolgozik, tavaly 1,7 milliárdos keretből. Ebből csaknem 500 millió ment el bérekre és járulékokra, 804 millió dologi kiadásokra, 71 millió kommunikációs szolgáltatásra, több mint 50 millió reklámra, promóciós kiadványokra.

De néhány apróság is figyelmet érdemel. Egy szép nagy születésnapi irodalmi est, például Lászlóffy Csabáé és Nagy Zoltán Mihályé úgy fél millió forintjába kerül a testületnek. A 90 éves Szőnyi Erzsébet zeneszerzőnek csaknem 3 millió forintból rendeztek szerzői estet, az Iparművészeti Tagozat kihelyezett ülése több mint egy millióba kerül. A központi támogatás zöme, 2 milliárd forint az úgynevezett köztestületi feladatokra jutott. Ebből folyósították a Nemzet Művésze díjjal kitüntettek és az akadémikusok életjáradékát, valamit az akadémia vezetőinek bérét.

2015-ben 5,2 milliárd fontra emelték a köztestület éves apanázsát. A titkárság működése idén 1,5 milliárd forintot fog felemészteni, ebből már 720 millió forint megy bérekre és járulékokra, 660 millió dologi kiadásokra, 136 millió pedig beruházásokra. A 660 milliós dologi kiadások zömét a rezsi viszi el, de összesen 150 millió forint jut a honlapra, az akadémikusok életművének feldolgozására, portréfilmek készítésre. Ezen kívül 40 millió kerül „sajtófeladatok” ellátására. 6 millió forinttal kell beérnie a virágosoknak, ennyi jut ugyanis a megemlékezések alkalmával elhelyezett koszorúkra, ünnepi virágdekorációkra. Külön fejezetként szerepel a máig nem működő Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetre szánt 174 millió forint.

Idén az úgynevezett köztestületi feladatokra immár 2,3 milliárd forint jut...

További vaskos tételek és különös összefüggések e heti nyomtatott kiadásunkban.

Figyelmébe ajánljuk