A makói sztrájknak is véget vetett a zárlat

Belpol

A gumigyár vezetése és a sztrájkolók megállapodtak: év végéig visszaállítják a tavaly nyáron felmondott kollektív szerződést.

Ez év végéig visszaállítja a korábbi kollektív szerződést a makói Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. – olvasható a cégvezetés közleményében, amelyet a narancs.hu-nak is eljuttatott csütörtök délután. Hornyacsek Zoltán, a Continental országos kommunikációs vezetője azt írta, a csütörtökön bejelentett országos korlátozások miatt úgy látja jónak a cég, ha a dolgozók és családjaik védelmében feloldja a „sztrájkhelyzetet”. Ezért ajánlották fel, hogy határozott időre ismét érvénybe lép a dolgozók juttatásait is rögzítő dokumentum. A javaslatot a késő esti egyeztetésen mindhárom érdekképviseleti szerveződés, így a sztrájkot szervező Makói Gumiipari Szakszervezet is elfogadta a Contitech közleménye szerint.

A kollektív szerződést tavaly nyáron a cégvezetés mondta föl, egyoldalúan. Az is kiderült, miért: a dolgozók juttatási rendszeréhez szeretne hozzányúlni. A Makói Gumiipari Szakszervezet a jobb munkakörülmények elérése érdekében előbb figyelmeztető, majd nyolcórás, huszonnégy órás munkabeszüntetést tartott, végül kedden határozatlan idejű sztrájk kezdődött.

Azóta egymás után nyilvánítják ki szolidaritásukat a különböző szakmák érdekképviseletei a makóiakkal. A győri Audi Hungária Független Szakszervezet – amely korábban egymillió forintot is fölajánlott, ha sztrájksegélyre lenne szükség – legutóbb videoüzenetben biztatta kitartásra a makóiakat:

✊🏻😉😅😊❤️🤝👏🙏🏻

Közzétette: Makói Gumiipari Szakszervezet – 2021. március 3., szerda

Figyelmébe ajánljuk