Megfutamodhat a kormány a helyi iparűzési adó tervezett csökkentésétől

  • narancs.hu
  • 2020. február 26.

Belpol

Kormányzati források szerint nem lesz az egészből semmi.

Visszaléphet a kormány a helyi iparűzési adó (hipa) tervezett csökkentésétől, írja a Népszava, miután több fideszes parlamenti képviselő is erről beszélt a lapnak. Egy kormánypárti vezető egyenesen „csak egy kiszivárgott tervezetnek” nevezte a Varga Mihály pénzügyminiszter által bejelentett intézkedéseket, amikről „semmilyen komolyabb egyeztetés nem volt még, a kormány pedig biztosan nem tárgyalta eddig”.

Mint az ismeretes, Varga Mihály február elején vázolta fel az új gazdaságélénkítő javaslatcsomagot. Ennek egyik pontja szerint a hipa adóalapjából levonható lenne az értékcsökkenési leírás és kutatás-fejlesztésre fordított források ötszöröse is. A Népszavának azonban azt mondta egy volt államtitkár, az adócsökkentésből feltehetőleg nem lesz semmi és érzékelik, hogy a terv a településvezetők körében igencsak kiverte a biztosítékot.

Tiltakozott a javaslatcsomag ellen többek között Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki elmondta, hogy "2019-ben 20 milliárd forinthoz jutott az iparűzési adóból a város, ebből támogatják a helyi kultúrát, oktatást, tömegközlekedést, fákat ültetnek, innovációs parkot működtetnek és a kisvállalkozások adókedvezményéhez is ez biztosítja a mozgásteret."

Varga Mihály pedig néhány napja adott interjút az mfor-nak, ahol már pedzegette a tervezet visszavonását. A Népszava információi szerint viszont abból nem fog engedni a kormány, hogy "2021 decemberében eltörlik a hipa feltöltési kötelezettséget és elég lesz azt a vállalkozásoknak május 31-ig teljesíteni." Emellett azzal érvelnek, hogy ez nem járna bevételcsökkenéssel az önkormányzatok számára, csak „kicsit rugalmasabb költségvetési tervezést igényel”.

László Csaba volt pénzügyminiszter ehhez kapcsolódó elemzését itt olvashatják.

Mire lehet elég az ellenzéki önkormányzatok pénze?

Az ellenzék számára komoly részsikereket hozó önkormányzati választás után az eddiginél élesebben vetődött föl egy sok évtizedes megoldatlan probléma: hogyan finanszírozzák a települések közfeladataik nívós ellátását? László Csaba volt pénzügyminiszter elemzése. „A települési önkormányzatok alapvető feladata - a közhatalom helyi közügyekben való gyakorlása mellett - a helyi közszolgáltatások biztosítása.

Figyelmébe ajánljuk

Orbán nagyotmondása a délszláv háborúba való magyar beavatkozás visszautasításáról

Nem létező szerbiai magyar beavatkozás amerikai követelésének visszautasításáról beszélt pénteki állami rádiós szózatában Orbán Viktor. Az 1999-es jugoszláviai légiháború során nem volt tervbe véve szárazföldi művelet, nem volt mit megakadályozni. Orbán hári jánosi „visszaemlékezése” egy bő másfél éve kezdődött önfényezés második része.