Meghátrál a kormány: változtatnak az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényen

  • narancs.hu
  • 2020. november 17.

Belpol

Úgy tűnik, a választásig nem borzolnák a kedélyeket.

Bár a kormány továbbra sem tárgyal a Magyar Orvosi Kamarával (MOK), lényegében kapitulációval felérő javaslatot készít elő az új jogállási törvény végrehajtási rendeleteként. A friss rendelettervezetben a három legtöbbet kritizált résznél engedni látszik a kabinet, írja a Népszava.

A másodállások engedélyeztetési kötelezettségének határidejét 2023 januárjára tolná el a kormány, vagyis a választásig nem borzolnák ezzel a kedélyeket.

A kirendelés a másik sarkalatos pont, amely ellen az orvosok a leginkább felszólaltak, itt eredetileg a kormány egy évet írt a törvénybe - amely egy újabb évvel meghosszabbítható, a MOK azonban 100 napban maximalizálta volna ennek a lehetőségét, és csak vészhelyzetben. A döntéshozók engedtek: 100 napot írtak az új tervezetbe, és ehhez rendelnének egy 50 százalékos bérpótlékot is, viszont nem csak vészhelyzet esetén lehetne kirendelni az egészségügyi dolgozókat. A lap szerint a rendelettervet szerint nem lehet kirendelni majd a várandós és a három évesnél fiatalabb kisgyermeket nevelő nőket, a nagycsaládosokat, a gyermeküket egyedül nevelőket, vagy hozzátartozójukról gondoskodókat, illetve az egészségkárosodott dolgozókat, valamint a közvetlenül szakvizsga előtt állókat.

A harmadik dolog a közreműködői szerződések megszüntetése volt, amelyekkel a főállású egészségügyi dolgozók vállalkozóként mellékállást is vállalhatnak közfinanszírozott intézményben. Ennek szintén január lett volna a határideje, és szintén eltolták az új tervezetben: 2022 végéig.

2021 januárjában tehát megtörténik az orvosok béremelése, a problémás pontokat pedig a választás utánra hagyja a kormányzat.

A Népszava birtokába került végrehajtási utasítás létrehozza az Országos Kórházi Főigazgatóságot. Mint írják, ennek vezetője lesz a munkáltatója az állami egészségügy alkalmazottainak, kivéve a kórházi intézményvezetőket, akiké az egészségügyért felelős miniszter. A kórházak mostani főigazgatói székében ülőket intézményvezetőnek nevezik át, akinek a helyettese az orvosigazgató lesz.

A lap úgy tudja, kedden délután 3-kor egyeztetnek a Belügyminisztériumban a politikai pártok képviselői, a szakmai szervezetek (például a MOK) azonban nem kaptak meghívást a tárgyalásra.

A törvény november 18-án, azaz holnap lépne hatályba.

Nem kérnek az egészségügyi dolgozók a feudális viszonyokból

Két hete fogadták el az új egészségügyi szolgálati jogviszonyra vonatkozó törvényt az Országgyűlésben. Azóta számos kritika érte, a tiltakozás formálódik. „Kitalálták, hogy ez egy zsoldoshadsereg, és mindenki oda megy, ahova mondják - nyilatkozta lapunknak egy fővárosban dolgozó infektológus a nemrégiben elfogadott egészségügyi törvényről. - Az orvosoknak nem lesz választási lehetősége.

Figyelmébe ajánljuk