Nagy karácsony: ismét Samsung-adóbevételből származó tízmilliók landoltak Fidesz-közeli szervezeteknél

Belpol

Propagandaoldalakra és -célokra, rendezvényekre, kiállításokra osztotta vissza a pénzt a megyei önkormányzat.

Sok tízmillió forintot osztott szét Fidesz-közeli szervezeteknek a Pest Vármegye Önkormányzata – értesült a Narancs.hu. 

Mint ismert, 2020 év elején a kormány létrehozta az ország első ún. különleges gazdasági övezetét, aminek értelmében a gödi Samsung SDI akkumulátorgyár nem az agglomerációs városnak, hanem a megyei önkormányzatnak adózik. A fideszes vezetésű megyei önkormányzat pedig időről időre ebből a több milliárd forintból sok tízmillió forintot oszt vissza Fidesz-közeli civil szervezeteknek. 

A héten ismét összeült a megyei értéktár bizottság, hogy a támogatásokról döntsön. Az előterjesztés szerint a közgyűlés elnöke, Szabó István 50 pályázat támogatását javasolta 507 millió forint keretösszeggel. 

Az elfogadott listát érintően nincs nagy meglepetés. Egyebek mellett az alábbi szervezetek kaptak támogatást. 

  • Dunakanyar Média Alapítvány, 20 millió forint  Az alapítvány adja ki a 0627.hu nevű kormánypárti oldalt, amely története során több alkalommal kapott hasonló összeget a megyétől. A Szobi és a Váci járás településeivel, vagyis Rétvári Bence körzetével foglalkozik. A támogatást hírszerkesztésre, újságcikkek készítésére, tartalomgyártásra és -szolgáltatásra, weboldalszerkesztésre, fotók és videók készítésére és vágására, rádiós hírszolgáltatásra és gépjárműbeszerzésre kapta a szervezet.

  • Aktív Dunakanyar Alapítvány, 20 millió forint – Az alapítvány dunakanyari rendezvényeket szervez, így például hajós felvonulás, futóverseny és kerékpáros teljesítménytúra fűződik a nevéhez. Korábban többször kapott támogatást a megyétől. Kurátora Molnár László XI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő. A támogatást magyar történelmi mozgókiállításra kapták, melyet Őrbottyánban, Csörögön, Vácrátóton, Sződön és Sződligeten mutatnak be. 
  • Jelen Vagyok Tehetséggondozó Egyesület, 18,4 millió forint – Az alapítvány kurátora Csabai Márk, aki pár éve egy közleményben a Fidesz választókerületi elnökeként hivatkozott magára. Az egyesület adta ki – részben megyei támogatásból – a TüKörkép nevű magazint Gödön. A közelmúltban foglalkoztunk az egyesülettel, ugyanis a Kammerer Zoltán vezette gödi önkormányzattól is kapott 27 millió forint támogatást. A megyei támogatásból könynapokat szervezhet. 

  • Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítvány, 18,9 millió forint – A Kammerer Zoltán vezette civil szervezet is kapott támogatást ismét. Tavaly augusztusban, még a megválasztása előtt is kapott 18 millió forintot az alapítvány, hogy „közösségi vitaanyagot készítsen” a település számára. Az újabb forrásokból gödi nyugdíjasoknak rendezhet karácsonyi rendezvényt. 

  • Közép-magyarországi Régióért Alapítvány, 15,2 millió forint, 17, 2 millió forint és 17,2 millió forint – Örülhetnek az alapítványnál, ugyanis három pályázatukat is támogatta a megyei önkormányzat, összesen közel 50 millió forint értékben. Az alapítvány már 2005-ben is létezett, amikor Homolya József, a Dunakeszi Közüzemi Kft. jelenlegi ügyvezető igazgatója volt a kurátora, de tagja volt Dióssi Csaba jelenlegi dunakeszi polgármester is. A 15 millió forintból a Gödi Tükörkép magazint adhatják ki, vagyis elképzelhető, hogy a jövőben a lap gondozását átveszi (vagy már át is vette) a Csabai Márk-féle egyesülettől. De a támogatás nem állt meg itt: a 17,2-17,2 millió forintból Göd és Veresegyház számára hozhatnak létre online – nyilvánvalóan propagandacélokat szolgálgó – hírportált a város igényei szerint. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?