Ismét tízmilliók kerültek fideszes propagandalapokhoz a Gödtől elvett Samsung-pénzből

Belpol

A Pest megyei közgyűlés Göd és Dunakeszi térségében működő, kormánypárti propagandakiadványokat gondozó alapítványoknak adott támogatást.

A Pest megyei közgyűlés mintegy 80 millió forintot osztott szét a héten fideszes politikusokat támogató és az ellenzéket támadó médiumokat működtető civil szervezetek között – értesült a Narancs.hu. Ahhoz, hogy lássuk, hogyan történik az ilyen alapítványok, szervezetek dotálása Pest megyében, érdemes felidézni, miként kerültek a gödi Samsung iparűzési adóból befolyó bevételei a kisvárostól a fideszes irányítású megyei önkormányzathoz, és hogyan tették ezt a pénzt kormánypárti kötődésű szervezetek támogatásának forrásává.

Mint ismert, 2020-ban a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi Samsung SDI-gyárat körülvelő területet, aminek értelmében az akkumulátorokat gyártó vállalattól származó adóbevételek nem a város ellenzéki vezetésű önkormányzatát, hanem  Pest Vármegye Önkormányzatát illetik meg. A megyei önkormányzat a befolyó több milliárd forintnyi forrásból különböző, ún. támogatási alapokat hozott létre, hogy azokból pályázatás útján a Göd környéki településeken bejegyzett civil szervezetek között ossza szét a pénzt. Lapunk még a tavalyi országgyűlési választás előtt több cikkben számolt be e szervezetek működéséről, vagyis arról, hogy közülük számosan a térség két fideszes országgyűlési képviselője, Tuzson Bence és Rétvári Bence kampányát támogatták.

A megyei közgyűlés most újabb körben mintegy közel 400 millió forint szétosztásáról szavazott. Közeledve a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választásokhoz, újabb súlyos tízmilliók landoltak a fideszes propagandát toló oldalakat üzemeltető civil szervezeteknél. 

  • A Dunakanyar Média Alapítvány 20 millió forintos támogatásban részesült. Az alapítvány adja ki a Rétvári Bence Vác központú választókerületének híreivel foglalkozó oldalt, a 0627.hu-t. Egykori kurátora Szilágyi Erzsébet Antónia, aki 2006-ban indult a Fidesz színeiben az önkormányzati választáson Nagymaroson, mostani kurátora pedig Huszák-Nemes Zsuzsanna, az Ipoly menti Letkés polgármestere, Huszák Tamás felesége. Az oldal kormánypárti lapok stílusában számol be hírekről, valamint Rétvári PR-ízű akcióiról, nyilakozatairól. A 0627 Vác ellenzéki városvezetését is folyamatosan támadja.

  • A Közép-magyarországi Régióért Alapítvány 10,9 millió forintot kapott az Itt lakunk – Csömör nevű közéleti és hírmagazin gondozására. Az alapítványnak egykor kuratórium tagja volt Dióssi Csaba, Dunakeszi kormánypárti polgármestere. A '22-es választások előtt foglalkoztunk a lappal, melyben csömöri ismert emberekkel, köztük Tuzson Bencével készült interjúkat közöltek. 

Az alapítvány azonban most további 19,9 millió forintot kapott egy gödi városi online és nyomtatott magazin létrehozására. 

  • A „Jelen Vagyok” Tehetséggondozó Egyesületet 15,5 millió forintottal támogatja a megye. A szervezet térségi kulturális hírportál létrehozására és a működési költségek biztosítására kapta a pénzt. Képviselője Csabai Márk, aki korábban a gödi városi újságban a Fidesz választókerületi szóvivőjeként hivatkozott magára. Csabai a TüKörkép című gödi magazin főszerkesztjője is, újságja rendszeresen közöl interjúkat Tuzson Bencécel (a lapot szintén támogatta a megyei önkormányzat). 

A támogatások alapján lehetetlen nem azt a következtetés levonni, hogy a Fidesz erőforrásokat raktároz el és alaposan bespájzol a 2024-es választásokat megelőzően. Ha csak az imént felsorolt tételeket összeadjuk, akkor mintegy 80 millió forint jön össze. A médiaoldalak finanszírozásán túl számos egyesület kapott pénzt rendezvények, programok szervezésére; a '22-es választásokat megelőző kampányt ismerve nem kizárt, hogy ezeken rendre ott lesznek majd a fideszes parlamenti képviselők, kormánypárti polgármester- és önkormányzatiképviselő-jelöltek. 

Érdekesség, hogy a támogatások legutóbbi körében a Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítvány 18 millió forintot kapott, melyet a Közösségi stratégiai vitaanyag Göd város fejlesztési lehetőségeiről c. dokumentum előkészítése elnevezésű projektre fordíthatott. A szervezet kuratóriumi elnöke Kammerer Zoltán. Feltűnik benne Csabai Márk, valamint Guba Zoltán, aki korábban Tuzson kabinetfőnöke volt a Miniszterelnöki Kabinetirodánál. A Dunakanyar Kapuja Területfejlesztési Alapítvány ebben a körben nem kapott támogatást.

(Címlapképünkön: Rétvári Bence és Tuzson Bence az M2 gyorsforgalmi út Budapest-Vác közötti szakaszának alapkőletételén Dunakeszinél 2017. május 26-án. Fotó: MTI/Marjai János)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk