Mégis meghosszabbítaná Paks 1 üzemidejét a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. november 9.

Belpol

Áramra továbbra is szükség lesz, Paks 2 megépítése viszont sehol sem tart.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a benyújtója, és Palkovics László technológiai miniszter az előadója annak a határozat-tervezetnek, amiről a napokban kezd tárgyalni a parlament, és a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról szól – írja a 444.hu. Eszerint Paks 1 blokkjait a 30-as években sem zárnák be.

Amikor 2014 elején a kormány aláírta az oroszokkal a Paks 2 építéséről szóló szerződést, többen is felvetették, hogy Paks 1 blokkjai kibírtak volna annyi időt, hogy tendert írjanak ki Paks 2-re, hogy az ajánlatokat össze lehessen hasonlítani és a legjobbat választani, kár volt annyira sietni.

Paks 2 engedélyeztetése azóta sem fejeződött be, az érdemi munkálatok még el se kezdődtek.

Mindeközben az EU-ban egyre határozottabb tervek készülnek az orosz nukleáris ipar szankcionálására. És bár ezt ugyan a magyar kormány a mostani állítása szerint megvétózná, nem teljesen irreális azt feltételezni, hogy a Roszatom a tervezett létesítményt sosem építi már meg Pakson.

Az új határozati javaslat szerint a képviselők tudomásul vennék, hogy a kormány Paks 1 blokkjait tovább engedheti működni, mint a hatályos rendelkezések szerint lehetne.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk