Megjelent az új rektori pályázat, és kizárja a Zeneakadémia szenátusának jelöltjét

  • narancs.hu
  • 2023. július 22.

Belpol

Részben kiterjeszti, de más szempontból annál jelentősebben szűkíti a jelentkezők körét az éjjel megjelent kiírás.

Július 21-én éjjel közzétette a Kulturális és Innovációs Minisztérium az új pályázati kiírást a Zeneakadémia rektori posztjára. Erre azért volt szükség, mert a Zeneakadémia oktatói és számos tudományos szervezet tiltakozott Csák Jánosnál a diszkriminatív első kiírás miatt. A miniszter kedden az ATV-ben jelentette be, hogy új kiírás készül.

Az újonnan hirdetett álláspályázat abban más az előzőhöz képest, hogy kiterjeszti a jelentkezők körét a klasszikus zene területén kívül érkezőkre és lehetőséget biztosít az előadóművészek mellett az alkotóművészeknek is. Ugyanakkor egy kormányrendeleti hivatkozással le is szűkíti azt azokra a pályázókra, akik rendelkeznek a Kossuth- vagy Széchenyi-díj, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, vagy a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díj kitüntetések valamelyikével. Ahogy arról több cikkben is írtunk, a szakmában ugyanis úgy hírlik, a pályázatot Keller Andrásra a Concerto Budapest karmesterére szabták. A Zeneakadémia szenátusa nem őt, hanem Kutnyánszky Csabát állította volna jelöltként, aki viszont az utóbbi kitételnek nem felel meg.

A minisztérium lépése faramuci helyzetet teremt, amennyiben az állami díj meglétét elvárja, de a kulturális kormányzat állami díj fejében egyetemi tanári címet is adományozhat – pont így történt ez Keller András esetében, aki júliusban, Novák Katalin javaslatára, a Kossuth-díjára hivatkozva kapott egyetemi tanári címet. Az álláspályázat ellenben nem veszi figyelembe a Liszt- és Erkel-díjakat sem, amik a magyar állam által adományozható legmagasabb zenei kitüntetések.

Minap megjelent helyzetértékelésünkben azt írtuk, Csák János úgy fújt visszavonulót, hogy közben az ajtóban felejtette a bakancsát. Annak a 206 egyetemi oktatónak, aki a pályázat ellen tiltakozott, egyetlen esélye az lenne, „ha sikerül olyan rektorjelöltet találniuk, aki a miniszternek és az egyetem szenátusának egyaránt tetszik”.

Pályázni a kiírás megjelenését követő harminc napon belül, vagyis 2023. augusztus 21-ig lehet, a pályázatok elbírálási határideje október 31.

A Zeneakadémia válságos helyzetéről legutóbbi lapszámunkban írtunk: az egyetem kancellárja ugyanis az a Kotán Attila Bertalan, aki a BME-n is összeférhetetlennek bizonyult.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk