Csák János: Kibővítik a Zeneakadémia rektori pályázatát

  • narancs.hu
  • 2023. július 19.

Belpol

A miniszter azt ígérte egy interjúban, hogy kiterjesztik a pályázók körét.

Csák János kulturális és innovációs miniszter kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy mi lesz a Zeneakadémia sorsa, miután az egyetem szenátusa határozottan elutasította az alapítványi formára való átállást, az őszi rektorválasztásra pedig a minisztérium feltételei alapján nagyon leszűkült azok köre, akik a rektori székért indulhatnak. A kiírt rektori pályázat ellen a Széchenyi Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia zenetudományi Bizottsága is tiltakozott. 

Csák János az interjúban azt mondta, lehetővé kell tenni, hogy minél többen induljanak a rektori pályázaton, és azt ígérte, hogy

a héten a minisztérium újra kiadja a pályázatot, kiterjesztve a klasszikus előadóművészek mellett a nép- és jazz-zenészekre és az alkotóművészekre, egyben meghosszabbítva a pályázat határidejét.

Hozzátette, abban viszont nem fognak engedni, abból, hogy "a Zeneakadémia kerüljön föl abba a pozícióba, ahol lennie kell". Csák szerint ehhez az kell, hogy karizmatikus vezetője legyen az intézménynek, aki tudja, milyen a világ nagy színpadain állni, a legrangosabb zsűrikben tagnak lenni, és aki bevonzza a külföldi hallgatókat a Zeneakadémiára.

Arra a kérdésre, hogy az intézmény szenátusa által támogatott pályázó, Kutnyánszky Csaba (jelenlegi rektorhelyettes és a doktori iskola vezetője) ilyen személy-e, Csák János úgy válaszolt, hogy nem ismeri őt. Arra a kérdésre, hogy Keller András hegedűművész, akire a kritikák szerint kiírták a pályázatot, ilyen személy-e, a miniszter azt válaszolta: hála Istennek nagyon sok magyar művész van, aki megfelel a fenti kritériumnak.

Csák János azt is mondta, hogy a rektori pályázat körüli vitának semmi köze nincs az egyetem alapítványi működéséhez, ez ügyben semmilyen nyomás nincs és nem is lesz a Zeneakadémián. 

Az interjúban szóba került az Operaház főigazgatói pályázata is – itt Ókovács Szilveszter annak ellenére tarthatja meg vezetői megbízását, hogy a főigazgatói pályázókat bíráló zsűri nem ítélte alkalmasnak az Opera vezetésére, és nem őt javasolta a vezetői posztra. Csák János szerint azért döntött Ókovács Szilveszter mellett, mert a főigazgató a Covid alatt, az Operaház újjáépítése és az Eiffel Centrum felépítése során jó teljesítményt nyújtott. A miniszter felelőssége a döntés – tette hozzá Csák János arra a kérdésre válaszolva, hogy miért ment szembe a szakmai bizottsággal, amely Kesselyák Gergelyt javasolta. 

Az Erasmus-prógramokról azt mondta, volt egy hosszas vita az EU-val az alapítványi egyetemekről, és a kormány most az Európai Bizottság válaszára vár. Ha kell, az egyetemek kétoldalú kapcsolatok révén fogják megszervezni a diákok utazását, senki nem esik ki a programokból – ígérte a miniszter. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk