Megkérdezték Szijjártót, lesz-e kínai autógyár Szegeden, de kitérő választ adott

  • narancs.hu
  • 2023. november 6.

Belpol

Híresztelésnek titulálta, és közölte, Magyarországra irányuló beruházást csak akkor jelentenek be, ha arról megállapodás születik

Olvastam a híresztelést, de nemhogy megerősíteni, kommentálni sem tudom. Mi bármilyen Magyarországra irányuló beruházást csak akkor jelentünk be, ha arról megállapodás születik

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor az atv.hu rákérdezett arra, valóban érkezik-e Szeged mellé a kínai BYD elektromos autógyára.

Arról, hogy a megállapodás megvan a kínai céggel, a német Frankfurter Allgemeine Zeitung írt cikkében, amit a hvg360 vett észre. A FAZ értesülései szerint a BYD sencseni központjában már megvan a döntés arról, hogy Magyarországra hozzák egy újabb gyártóegységüket.

A BYD ugyanis már jelen van Magyarországon: Komáromban 2017 óta gyártanak elektromos buszokat, Fóton pedig akku-összeszerelő üzemet hoznának létre, azonban emiatt helyben komoly ellenállás fogadta a projektet. A Reuters egyelőre annyit tudott meg a cégtől, hogy még folyamatban van a pontos helyszín kiválasztása, hivatalos döntésről pedig csak 2023 végén fognak tájékoztatást adni.

Októberben azonban már Botka László, Szeged polgármestere is posztolt a lehetséges gyárról, bár ő azt cáfolta, hogy kínai akkugyár, vagy más, kifejezetten vegyi anyagokkal foglalkozó beruházás érkezne a város mellé. Azt azonban megerősítette, hogy egy 300 hektáros ipari park van készülőben, a lehetséges beruházó pedig egy olyan világcég lesz, ami környezetbarát, fenntartható termékeket állít elő.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk