Mégsem lesznek luxusbungalók a Pilis legszebbnek tartott tavánál

Belpol

A kivitelező elállt a tizenkét tóparti „VIP-faház” felhúzásától. A környezetvédő helyi civilek tiltakozását ugyan alaptalannak minősítették, de azzal indokolták visszavonulásukat, hogy váratlanul kiderült, a szomszéd településről durva bűz árad, ami arra is utal, hogy a szennyvízszennyezést a luxusházak helye, a Határréti tó is elszenvedi.

Luxusüdülőket építene egy beruházó a csobánkai önkormányzat engedélyével a Határréti tónál, írta meg lapunk néhány hete. A Pilis szélén elterülő tó Csobánka, Pilisvörösvár és Pilisszántó között fekszik, egyik partszakasza Csobánkához tartozik. A hegység legszebb tavának tartják. Csobánka polgármesterét június végén azonban arról értesítette a beruházó, hogy eláll a luxusbungalók építésétől a Határréti horgásztó partján. Az erről kötött előszerződést felmondja, aminek elfogadásáról még a helyi képviselő-testületnek is döntenie kell. 

A vállalkozó Treehouses Kft. a Heves megyei Noszvajon hozta létre első szállásfejlesztő zöldporjektjét, erdei területen létesített könnyűszerkezetes épületeket, világos, ablakos faházakat kényelmi funkciókkal. A négycsillagos szállodai minőséget adó lombházaival 2018-ban elnyerte az év szálláshelye elismerést. Legújabb épületük a cabin, amely, „felszereltségében mindent extrát tartalmaz, így a privát tóra néző jakuzzit és a panoráma infraszaunát, a friss faillat és pihepuha ágynemű mellett”. Júliusban két főre egy éjszakát 140 ezer forintért ajánlottak.

A csobánkai önkormányzathoz tartozó tópart közvetlen környezetében a csobánkai önkormányzathoz tartozó területen tizenkét ilyen bungalót építettek volna, ha nem bontakozik ki tavasztól a beruházást elsöprő társadalmi tiltakozás, mely országos nyilvánosságot kapott. A horgászok észlelték először annak káros előjelét, amikor áprilisban a tavat elzárták előlük. Őket követték a helyi civilek, akik 6500 aláírást gyűjtöttek össze tóvédő petíciójukhoz.

Akkor kezdtek a természetet féltők javára fordulni az események, amikor Tordai Bence az ATV Egyenes Beszéd június 20-i műsorában való szereplésével még inkább ismertté vált a tiltakozásuk. A képviselő ellenérvként azt is felvetette, hogy a tó ezzel a beruházással szinte magánkézbe kerül, nem lesz hozzáférhető mások, csak az ott üdülők számára.

Másnap Völgyes József polgármester indulatos nyílt levélben támadta Tordait, de tovább lendíteni már ezzel sem tudta a turisztikai fejlesztést. A polgármester szerint a képviselő kizárólag a beruházás ellenzőitől kapott információkat ismerhette, mivel nyilatkozata előtt az önkormányzatot nem kereste az ügyben. A polgármester ekképpen foglalta össze a fejlesztés ellenzői, köztük Tordai aktivitását. „Tendenciózus, számomra ismeretlen forrásból származó, tárgyi tévedéseket, téves jogszabály-értelmezéseket, és a vagyonhasznosítási szerződést aláíró felek rosszhiszeműségét feltételező, és a Képviselő-testület kompetenciáját, az eljárás jogszerűségét, és Csobánka Község tulajdonosi jogának gyakorlását megkérdőjelező megállapításaikat több cikkben, a közösségi médiában, és más fórumokon is hangoztatják.”

Völgyes kifejtette, hogy a tervezett szálláshelyfejlesztési projekt Csobánka fejlődését szolgálja, a 2016-ban megfogalmazott fejlesztési céloknak megfelel, hasznos, és mindkét szerződő fél, de a térség számára is előnyös. A beruházás csak az előszerződésben foglaltaknak megfelelően, engedélyezési eljárásban, a hatályos építésügyi és környezetvédelmi szabályozásnak megfelelően valósulhat meg.

A Narancs.hu június 23-án kérdezte a polgármestert, hogy megtudjuk, melyek azok az Tordai-állítások, amelyek nem állják ki az igazság próbáját, továbbá a fejlesztés hátteréről, hasznáról, a tó hasznosításáról is kérdeztük, de nem reagált egyikre sem. Sem aznap, sem két nappal később, amikor megkapta a Treehouses Kft. ügyvezetője levelét, amelyben az előszerződés felmondásáról tájékoztatta, lezárásképpen közös elszámolást javasolva.

Az elállás okát a polgármester nyílt levelében is megfogalmazott, a projektet ért alaptalan támadásokkal keretezték. „A megvalósítását kívülálló harmadik személyek megalapozatlan kritikával illették, téves és hiányos információk alapján mind a tárgyban tartott nyilvános meghallgatáson, mind az online felületeken kifejezett támadásokkal illették a feleket.” Ezzel szemben áll a Treehouses alapvető koncepciója, „ami az együttműködésről, a természetközeli élményekről, kikapcsolódásról, a csendről, nyugalomról és a békéről szól, mely nem egyeztethető össze a koncepciót ért támadássorozattal, és igaztalan vádakkal, és amely hozzáállással társaságunk azonosulni nem tud”.

Itt azonban nem ért véget a magyarázkodás. Fő okként a közeli vidékről áramló szennyvízszagot jelölték meg, amely korábban, a novemberi előszerződés kötésig nem volt ismert számukra. „A fenti körülmények mellett az utóbbi időszak csapadékos időjárása rámutatott, hogy a területen Pilisszántó település irányából kellemetlen szennyvízszag terjed, mely minden bizonnyal a zárt szennyvíztárolók hiánya és az elégtelen műszaki kialakítások következménye. A megfelelő szabályozás és a közműfejlesztések a szomszédos település részéről nem megoldottak, mely a talajvízen keresztül nemcsak a környéket, de a tavat is szennyezi. Ilyen mértékű környezetszennyezéssel társaságunk koncepciója nem tud azonosulni.”

Június 27-én a polgármester közmeghallgatást és az elállást is ismertető környezetvédelmi falugyűlésen adta a lakosság tudtára a végkifejletet. „Örülök, hogy a beruházó is belátta, nem szabad természetközeli szálláshelyeket természetkárosítás árán létrehozni, és elállt a szerződéstől” – kommentálta a hírt Tordai Bence. Az országgyűlési képviselő szerint a győzelem egyértelműen a társadalmi nyomásnak, elsősorban a helyi — pilisi, csobánkai — civileknek köszönhető, akik megszervezték az ellenállást, valamint a hozzájuk csatlakozott, általa is képviselt Budai Zöldek közösségének.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk