Qubit: zavarok az MTA-elnök megválasztásához vezető úton

  • narancs.hu
  • 2019. november 8.

Belpol

A Fidesz-közeli Freund Tamás kapta a legtöbb jelölést az MTA elnökjelöltségére.

Részben fogadta csak el a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) soron következő elnökének, leendő helyetteseinek és főtitkárának lehetséges személyére vonatkozó októberi jelöltállítási procedúra  végeredményét az akadémiai jelölőbizottság – írja a Qubit.

A lap információi a Vörös József közgazdász akadémikus által elnökölt 22 tagú jelölőbizottság november 6-án, szerdán ült össze az ügyben, de egyelőre nem a megszokott módon halad az elnökválasztási procedúra.

A lap értesülései szerint eddig a legtöbb jelölést Freund Tamás neurobiológus, az MTA jelenlegi alelnöke, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója kapta, ám a jelölőbizottság több okból is úgy döntött, hogy a november elejére összeállt lista nem tükröz valódi közgyűlési akaratot.

Mindezt azzal indokolták a lap szerint, hogy az eljárásban az 562 tudósnak a fele sem vett részt. Ugyanakkor a Qubit úgy tudja, hogy a jelölési eredmények visszadobásához hozzájárulhat az elnöki posztra legesélyesebb jelölt, Freund jelenlegi MTA-alelnök személyével kapcsolatban kialakult bizalmatlanság is.

Frissítés:

A cikkünk eredeti címében az szerepelt, hogy a szemlénkben szereplő procedúra az MTA elnökének már lezárult megválasztásával kapcsolatos. Természetesen az MTA új elnökét senki nem választotta meg, azt majd a jövő májusi közgyűlés lesz jogosult megválasztani. A cikkben is néhányszor szavazást írtunk jelölés helyett.

Az olvasóktól és az érintettektől elnézést kérünk.

Figyelmébe ajánljuk