Megszüntetheti a kormány a tudományos kutatóintézetek dolgozóinak is a közalkalmazotti státuszát

  • narancs.hu
  • 2020. július 18.

Belpol

Cserébe átlagosan 30 százalékos béremelést ígérnek.

Szeptemberben kerülhet a parlament elé az a törvényjavaslat, amellyel megszüntetnék a tudományos kutatóintézetek dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyát, foglalkoztatásukat pedig egyszerű munkaviszonnyá alakítanák át – írja a Népszava.

A lap információi szerint az akadémiai kutatóhálózatot átvevő Eötvös Loránd Kutatási Hálózaton belül már kész tényként kezelik a közalkalmazotti státusz megszüntetését.

A Népszavának lényegében az Innovációs és Technológiai Minisztérium megerősítette, hogy a múzeumi és kulturális területen, illetve a szakképzésben dolgozókhoz hasonlóan az akadémiai dolgozók is elveszítik közalkalmazotti besorolásukat. Az ITM azt közölte a lappal, hogy van szándék „a teljesítmény alapú, differenciált bérezést támogató foglalkoztatási jogviszony kialakítására”. A cél a kutatói életpálya modellhez szükséges feltételek megteremtése, „korszerű és rugalmas bérezéssel”.

Az egyelőre még nem világos, mikortól lépne életbe a változás. Állítólag két időpont merült fel, az egyik november elseje (ekkortól szüntetik meg a kulturális dolgozók közalkalmazotti státuszát is), míg a másik 2021. január 1.

Ezt követően, úgy tudni, a dolgozóknak átlagosan 30 százalékos béremelést ígértek.

Az érintettek körében eddig nagy volt a bizonytalanság, mert sem az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat vezetése, sem az ITM nem egyeztetett sem velük, sem az érdekvédelmi szervezeteikkel. Ez most sincs másként.

Figyelmébe ajánljuk