Változott Kanada és Portugália járványügyi besorolása

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. július 18.

Belpol

Müller Cecília értékelte a járványügyi helyzetet, és változtatott.

Módosított két ország besorolásán az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetet értékelve – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombaton a koronavirus.gov.hu honlapon.

Piros besorolásból sárga besorolásúra változott Kanada, valamint sárga besorolásból zöld besorolásúra változott Portugália.

A színkódos rendszert egy hete jelentették be, és szerdán lépett hatályba. Zöld jelzésű országból szabadon lehet beutazni Magyarországra, a sárga és piros országokból hazatérőknek viszont két hetes karantént írnak elő, amit csak negatív koronavírus-teszttel lehet kiváltani. Piros országból nem magyar állampolgárok egyáltalán nem utazhatnak be.

Hogy Müller Cecília pontosan milyen adatok alapján dönt a besorolásról, azt nem tudjuk. A John Hopkins Egyetem gyűjtése alapján azt biztosan nem lehet állítani, hogy Portugáliában vagy Kanadában drasztikusan csökkent volna a napi megbetegedések száma az egy héttel ezelőtti állapothoz képest. Tegnap Kanadában 415, Portugáliában 312 új esetet regisztráltak.

Figyelmébe ajánljuk