Megtagadta a kormány, hogy Hadházy belenézhessen a "kétezres" határozatokba

  • narancs.hu
  • 2023. december 7.

Belpol

Gulyás Gergelynek "nem volt arca ehhez a válaszhoz, mással íratta alá", írja a parlamenti képviselő.

"Ocsmány cinizmussal tagadta meg a kormány, hogy az úgynevezett "kétezres" határozataikba belenézzek. Ezek a jogszabályok elvileg nem titkosak, csak éppen nem nyilvánosak. Azaz , bár elvileg nincsen semmi olyan bennük, amit az államnak joga lenne eltitkolni, mégsem ismerjük meg őket, még azt sem, hogy nagyjából miről szólnak" – írja Facebook bejegyzésében Hadházy Ákos.

A független parlamenti képviselő szerint "egyáltalán nincs ezekből kevés,

szinte naponta keletkeznek ilyen sunyi határozatok, de az adófizetők csak akkor értesülhetnek róluk, ha véletlenül kiszivárognak.

(A minap pl. arról a határozatról olvashattunk, amely a kirúgott katonáknak tiltotta meg, hogy állami állásba kerülhessenek) Nos, egy országgyűlési képviselőnek ELVILEG minden joga megvan ezekbe a nem nyilvános susmákolásokba betekinteni. Még az "Alaptörvény" szerint is azért kapják a parlamenti képviselők a fizetésüket, hogy a népet képviselve ellenőrizzék a végrehajtó hatalmat (kormányt). Az országgyűlésről szóló törvény szerint is hozzáférhetünk még a titkos, minősített dokumentumokhoz is (a kétezresek ugye nem azok, "csak" nem nyilvánosak). Ezt a Miniszterelnökség no name államtitkára (Gulyásnak nem volt arca ehhez a válaszhoz, mással íratta alá) nem is vitatta.

Mint Hadházy posztjában fogalmaz "inkább

azt a pofátlan, cinikus érvelést találta ki, hogy NINCS A MUNKAKÖRI LEÍRÁSÁBAN, HOGY MEGMUTASSA nekem ezeket az anyagokat.

(Munkaköri leírásként a kormány által, a kormány tagjainak a feladatairól kiadott rendeletét nevezte meg). Így egyelőre továbbra is ismeretlen marad sok száz, titokban hozott, feltehetően disznóságokról szóló rendelet (ami akkor is baj, ha nyilvánosan is naponta derülnek ki olyan dolgok, ami miatt demokráciában már régen bukott volna a kormány)."

Hadházy ennek ellenére nem adja fel: "folytatom a levelezést és jogi megoldásokon is gondolkodunk – bár kormánytagok állítólag magánbeszélgetéseken röhögve szokták kommentálni az országgyűlési képviselők jogait semmibe vevő döntéseiket, hogy az országgyűlésről szóló törvény megszegésére úgysincsenek szankciók".

Mint arról nyáron lapunk is beszámolt, 2011-ben közel 800 millió forintot osztott szét a kormány ilyen nem nyilvános határozatokkal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk