Karsai Dániel jövő héten ül le beszélgetni Kósa Lajossal

  • narancs.hu
  • 2023. december 7.

Belpol

Kósa volt az egyetlen fideszes képviselő, aki szóba állt az alkotmányjogásszal múlt héten a Parlamentben.

"Kósa Lajos Képviselő Úr tegnap délután elfogadta a felkérésemet egy beszélgetésre. Az eszmecserére jövő héten kedden 13:00-kor a Parlament épületében fog sor kerülni. A Képviselő Úr kérésére nem nyilvánosan. Én azért felvetettem a Képviselő Úrnak, hogy más Strasbourghoz fordult sorstársaim is vehessenek részt ezen a találkozón, ha szeretnének. Ebben a tekintetben még várom a Képviselő Úr visszajelzését" – írja csütörtöki Facebook bejegyzésében a gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász, aki nemzetközi bíróságon támadja az eutanáziát teljes mértékben elutasító magyar jogszabályozást.

Karsai Dániel csütörtökön az ATV Start című műsorában ügyével kapcsolatban úgy fogalmazott, "ez egy filozófiai, morális kérdés, jogászként pedig arról kell beszélni, mi az élet, mi a létezés. Élet-e egyáltalán egy olyan élet, amiben szenvedés van?"

Mint beszámoltunk róla, a 46 éves Karsai Dániel – miután tavaly gyógyíthatatlan ALS-betegséggel diagnosztizálták – az aktív eutanázia lehetőségéért harcol a magyar kormány ellen indított perében a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságán. A kormány viszont ellenkérelemben kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai eutanáziára vonatkozó keresetét.

Állapota folyamatosan romlik: betegsége előtt magas szinten űzött egy küzdősportot, mára tolókocsiba kényszerült.

Karsai a tévéadásban elmondta, hogy miután túl van a kétnapos strasbourgi tárgyalásán, most bizakodik. Hangsúlyozta, hogy az ő hivatkozási alapja a bíróság előtt az emberi méltóság, annak elvesztése, az önrendelkezési jog, a világnézeti és vallásszabadság. A “másik oldalé” pedig az élethez való jog, amely olyan, mindenek felett álló szentség, amit soha nem lehet elvenni.

Az alkotmányjogász úgy érzi, hogy

most az élete a nagy nehézségek dacára értelmet nyert.

“Itt vagyok, alkotmányjogi témákról beszélgetek” – mondta. Itt kiemelte, hogy már mindenki számára hallható, hogy a betegsége a beszédét is érinti, s lehet, hogy egy nap eljut oda, hogy már nem tud kommunikálni, “és csak fekszem, bámulok ki a fejemből”. “Akkor azért úgy gondolom, felvethető az, hogy ezt már ne kelljen folytatni” – fogalmazott.

Elmondta, hogy az általa ismert kutatások szerint az ebben a betegségben szenvedők többsége nem a fizikai fájdalom, hanem a teljesen méltatlan élethelyzet miatt döntött úgy, hogy például Svájcban igénybe veszi a méltóságteljes távozás lehetőségét.

Nem megyek külföldre, amíg bűncselekmények számít, hogy a családom segít nekem

– válaszolta Karsai arra a kérdésre, hogy utazna-e olyan országba, ahol legális az eutanázia. 

Mint mondja, mivel széles körben ismerik őt, ezért egy külföldön elvégzett eutanázia igazi “valóságshow” lenne. Az ügyvédje hozzátette, hogy annak az embernek, akinek egy ekkora döntést kell meghoznia, szörnyű dilemma, hogy maga mellett szeretne tudni valakit, vagy inkább itthon tudná biztonságban a szeretteit.

Az eutanázia engedélyezésével összefüggő, esetleges visszaélések miatti félelmeket Karsai Dániel “arctalannak” nevezte. 

Példának hozta fel Hollandiát, ahol a számok azt mutatják, a jogintézmény, az ellenőrző mechanizmusok jól működnek, nincsenek visszaélések. “Ezáltal nem több ember hal meg, hanem több ember értelmetlen szenvedését meg tudjuk oldani” - tette hozzá.

Karsai Dániel korábban arról posztolt, hogy legutóbb, a Parlamentben tett látogatásakor a kormánypárt képviselői közül egyedül Kósa Lajos állt szóba vele, aki megígérte neki, hogy leül vele beszélgetni.

 
Karsai Dániel a Parlamentben 2023. november 30-án
Donáth Anna/Facebook

Kósa Lajos szerdán válaszolt neki, és jövő héten kedden délután 1 órakor ülnek le tárgyalni a Parlamentben. 

A fideszes politikus négyszemközt szeretne vele találkozni, ezért még az sem biztos, hogy az alkotmányjogászt elkísérhetik az ügyvédei. Mint mondta: nem tudja, miről beszélgetnének négyszemközt, ami ne tartozna mindenkire, de valószínűleg el fog menni a találkozóra.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk