Megtagadta az MTI az információszabadság napján az LMP közleményének közzétételét

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 28.

Belpol

"Ma ünnepelnénk az információszabadság napját, ha lenne mit" - akarták közzétenni. Quod erat demonstrandum.

Az információszabadság nemzetközi napján az évi 100 milliárd forintból működtetett közmédia megtagadta az LMP közleményének közzétételét - írja a párt közleményében.

"A tragikomikus eset tökéletesen példázza a NER által csúcsra járatott intézmény működését, kizárólag a kormánypárt érdekeit szem előtt tartva látják el a feladatukat, elhallgattatva az őket kritizáló hangokat"

- teszik hozzá, majd kiemelik: 2022-ben az új kormány egy tisztességes és kiegyensúlyozott közmédiát teremt majd.

 

Az eredeti, MTI által nem megjelentetett közlemény címe az volt: "Ma ünnepelnénk az információszabadság napját, ha lenne mit".

Ebben a párt azt írta: szeptember 28-án tartják az információszabadság nemzetközi napját, és hozzátette: "gyaníthatóan nem a magyar közmédia a legfényesebb születésnapi gyertya az információszabadság tortáján".

A közleményban hangsúlyozták, hogy az információszabadság alapelve szerint minden állampolgárnak joga van ahhoz, hogy a közhatalmi szervek tevékenységére és a közpénzek felhasználására vonatkozó információkat megismerje, egyes közszereplőknek pedig kifejezetten kötelessége figyelni a közpénzek felhasználásának útját és erről tájékoztatni a közvéleményt. 

Emellett kifejtik, hogy a sajtónak isfeladata a közpénzek átláthatóságát figyelni és biztosítani.

"Sajnos a közmédia ennek a közfeladatának semmilyen tekintetben nem felel meg. Az évi 100 milliárd adóforintból fenntartott közmédia ahelyett, hogy óvná a közpénzek felhasználásának helyes módját, még a legkirívóbb kormányzati korrupciós ügyeket is igyekszik elhallgatni. Mondjuk ki: ami a Fidesznek kellemetlen, arról a közmédia egyetlen felülete sem tudósít"

- írják.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk