Homofób törvény: Az oroszlánykirályt, a Pumuklit és a Csipkerózsikát is vizsgálni akarták

  • narancs.hu
  • 2022. január 4.

Belpol

A homofób törvény után fél év alatt összesen több mint 130 panasz érkezett a médiahatósághoz a homoszexualitás megjelenítésére vagy kiskorúak védelmére hivatkozva. 

Megugrott a feljelentési kedv a pedofiltörvényként ismertté vált törvénymódosítás elfogadása óta - számol be az rtl.hu.

A portál cikke szerint fél év alatt összesen több mint 130 panasz érkezett a médiahatósághoz a homoszexualitás megjelenítésére vagy kiskorúak védelmére hivatkozva, míg az előző év ugyanezen időszakában csupán 32-en tettek bejelentést.

Hozzáteszik, hoyg a Médiatanács eddig egy eljárást sem indított, de az LMBTQ-közösséget képviselő szervezetek szerint sokat rontott a helyzetükön az új jogszabály. 

A törvénymódosítás szerint tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, és tilos a  „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást” megjelenítése, "népszerűsítése" is, bármit is jelentsen utóbbi. Ennek a pontnak a megsértése miatt a komrányhivataloknál lehetett panaszt tenni, az rl.hu szerint azonban október 31-ig csak hat bejelentés érkezett, és egyik sem zárult büntetéssel.

A bejelentése közt volt olyan is, amely valószínűleg gyúnyt akart űzni a törvényből, például Vas megyében valaki a Csipkerózsika, az Oroszlánkirály, a Mulan és a Pumukli történeteit vizsgáltatta meg, mert szerint megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket. A kormányhivatal tizennégy napig vizsgálta az ügyet, de végül úgy döntöttek, a beadvány nem elég alapos. 

Pénzbüntetést szabtak ki azonban egy Pest megyei esetnél: a Micsoda család! című könyv forgalmazóját a Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette, mert a szivárványcsaládokról szóló könyv „megtévesztő helyen volt a könyvesboltokban, amely így a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvénybe ütközött”. 

Volt olsan bejelentés is, szintén PEst megyéban, amikor azt nehezényezték, hogy egy gyerekkönyvtárban a gyerekek számára is elérhető helyen helyeztek ki egy homoszexualitást megjelenítő könyvet. Ebben az esetben a hatóság helyszíni ellenőrzés során állapította meg, hoyg a könyv a gyerkeknek nem elérhető. 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz több panasz érkezett:  összesen 84 esetben érkezett a homoszexualitás különböző műsorszámokban, cikkekben való megjelenését kifogásoló bejelentés, 50 esetben pedig a „kiskorúak védelme érdekében” is panaszt tettek. A Médiatanács a beérkező kérvényeket megvizsgálta, eddig egyetlen esetben sem indított eljárást. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk