Mellékes, hogy ki kezdte a háborút – mondta a fehérvári katolikus püspök

  • narancs.hu
  • 2022. november 27.

Belpol

„A verekedő gyerekeknél sem azt kell nézni, hogy ki adta az első pofont. A lényeg az, hogy nem szabad verekedni.”

Spányi Antal székesfehérvári katolikus püspök az ukrajnai háborúról beszélt a Népszavának. „Az egyháznak világos a háborút elítélő tanítása. Nagyon is sokat imádkozunk azért, hogy legyen békesség. Nem értek egyet azokkal, akik azzal foglalkoznak, hogy ki kezdte. A verekedő gyerekeknél sem azt kell nézni, hogy ki adta az első pofont. A lényeg az, hogy nem szabad verekedni” – mondta a püspök a lapnak.

Az újságíró itt közbevetette, hogy korántsem mindegy, ki a megtámadott fél, és egyértelmű, hogy a háborút Oroszország kezdte, amire a püspök azt mondta, hogy ez most mellékes.

„Békét kell teremteni, különben az egész világ tönkremegy. Egyre nagyobb a rettegés mindenkiben. A mi egyházmegyénk intézményeiben is laknak ukrán menekültek, mindenféle segítséget viszünk, pénzt küldünk. De az, hogy fegyvereket adunk Ukrajnának, és ezzel próbáljuk a háborút még tovább fenntartani, szerintem nem jó dolog” – folytatta Spányi.

Szerinte „a béke vagy a háború a kérdés. A békesség mindennél többet ér. A Szentatya is azt kéri, hogy üljenek le és tárgyaljanak. Borzasztó dolog, ami Ukrajnában történik, ezt el lehetett volna kerülni. Mindkét oldal óriási veszteségeket elszenvedve pusztítja a másikat, miközben súlyos válság felé sodródik a világ. Amikor Lengyelország területére rakéták csapódtak be, csak egy hajszál választott el minket attól, hogy kitörjön egy még nagyobb háború”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk