Menedékjogok kapott Amerikában Varga Mihály egykori tanácsadója

  • narancs.hu
  • 2022. május 4.

Belpol

Bukta Bélát hamis tanúzással vádolták a magyar hatóságok, és korábban elfogatóparancsot adtak ki rá. 

Teljes körű menedékjogot kapott az Egyesült Államokban Bukta Béla, Varga Mihály jelenlegi pénzügyminiszter egykori tanácsadója – írja a hvg.hu. A férfit hamis tanúzással vádolták a magyar hatóságok, sőt még elfogatóparancsot is adtak ki ellene, évekkel ezelőtt pedig kémkedéssel vádolták, de ezzel kapcsolatban felmentették. 

Bukta 2006-2007 között Varga Mihály mostani pénzügyminiszter politikai és gazdasági tanácsadója volt, három évvel ezelőtt hagyta el az országot. 

A portálnak Bukta úgy nyilatkozott, hogy 1989 óta ez az első eset, hogy az USA menedékjogot ad a magyar bíróságok, hatóságok jogtalan üldöztetése miatt. “Magyarország ma már nem egy jogállam, hanem egy olyan ország, ami tisztességtelen, koholt, hazug eljárásokat folytat, és koholt vádak alapján bebörtönzi az embereket. Koholt nyugati kémkedési ügyek miatt engem és több más embert sok éve üldöznek Magyarországon a hatóságok. Ezek az ügyek úgy valósultak meg, hogy eredeti kémkedési ügyet több ügyre választották szét, más ügyszámokon, más megnevezésekkel, és azokat a mai napig folytatják” – mondta a hírportálnak Bukta.

A rendőrség korábban egyebek mellett azzal gyanúsította meg Buktát, hogy egy "Birodalom" nevű szervezetben 2008-ban Maxin Norbert megbízásából az amerikai nagykövetség egyik fedésben dolgozó hírszerző tisztjének bizalmas minősítésű honvédségi dokumentumot adott át, 2010 nyarán pedig a MÁV, a Malév, a BKV adósságállományát tárta fel a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációvezetőjének, Irina Ivascsenkónak.

A kémkedéssel megvádolt Buktát és Maxint a bíróság végül felmentette, de a NAV is büntetőeljárást indított bűnszervezetben elkövetett csődbűntett gyanújával, és eljárás indult hamis tanúzás miatt. Bukta 2019-ben ment az Egyesült Államokba, ahol politikai menedékjogot kért. 

“Az amerikai hatóságok előtt vallomást tettem minderről, átadtam a magyar jogi eljárások minden iratát. Az amerikai hatóságok ezen ügyeket alapos vizsgálatoknak vetették alá, és megállapították, hogy az ezen ügyekben folyó magyar bírósági eljárásoktól a félelmem megalapozott, ezért adtak számomra menedékjogot” – mondta Bukta Béla. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk