Menetrend szerint elindult a Békemenet

  • narancs.hu
  • 2021. október 23.

Belpol

Ákos dala szólt, a vonulók Gyurcsány Ferencet szólongatták.

Elindult a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) szervezte Békemenet a Műegyetemtől szombat délután.

Az MTI beszámolója szerint a menet indulása előtt a Szabadság híd budai hídfőjénél egy Csepel teherautó platójáról Csizmadia László, a CÖF-CÖKA vezetője az összegyűlt tömegnek azt mondta: „készek vagyunk együtt” az európai zsidó-keresztény civilizáció megvédésére.

A résztvevők egy kifeszített molinó mögött sorakoztak fel, amelyen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök arcképe, egy 2006-os lovasrohamot ábrázoló fotó és a „Soha többé!” szöveg szerepel.

A HVG szerint ahogy elindult a menet,  Kovács Ákos Ilyenek voltunk című száma szólt hangszórókból, a tömeg pedig azt skandálta, hogy „Gyere ide, Gyurcsány!”.

 
A menetet nyitó molinó.                                             Fotó: Sióréti Gábor
 

 

A Békemenet – a szervezők korábbi közlése szerint – a Műegyetemtől a „2006-os terror” útvonalán halad az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára. Ezen a helyszínen mond ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök.

 
 
 

 

 
 

 

 
 
 

 

 
Fotók: Sióréti Gábor
 

 

A rendezvényre felhívó Facebook-posztban a CÖF–CÖKA elnöksége azt ajánlja a résztvevőknek, akiket „szellemi honvédőknek” nevez, hogy használjanak maszkot. A vonulók az 1956-os forradalomra emlékeznek a 65. évfordulón, valamint a megtorlásra, 235 ártatlan civil kivégzésére, és a hazából elűzött kétszázezer magyarra. A szervezők deklarálták, hogy emellett „emlékeztetni akarunk a gyurcsányi 2006. október 23-i államterrorra, amikor az ünnepségről távozó békés tömegre lovasattakot vezényeltek, gumilövedékkel lőttek, vízágyúztak, csontot törtek, viperával náspángoltak. 1956-hoz hasonlóan vér folyt a pesti utcán.”

A megszólított exminiszterelnök Facebook-bejegyzésben reagált a megemlékezésre, és azt is leírja, szerinte mi történt 2006. október 23-án:

Ilyen volt a Békemenet a Szabadság hídon az MTI felvételén (fotó: Czeglédi Zsolt):

Okt?ber 23. - B?kemenet

 
 

 

 
Ünnepi szelfi.      Fotó: Sióréti Gábor
 

 

 
Géniusz.        Fotó: Sióréti Gábor
 

 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk