Mentelmi joga felfüggesztését kérte Fekete-Győr

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 12.

Belpol

A rabszolgatörvény elleni tüntetés óta húzódik az ügye, most került bírósági szakaszba. 

"Nem bújok a mentelmi jogom mögé – azt kértem az Országgyűlés Mentelmi bizottságától, hogy függessze fel a mentelmi jogomat" – írta Facebook-oldalán Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke, akinek 2018 decembere óta húzódik egy rendőrségi ügye.

Mint ismert, 2018 decemberében a rabszolgatörvény elleni tüntetésen a Kossuth téren Fekete-Győr is meggyújtott egy füstfáklyát, amit aztán az ügyészség szerint eldobott, saját állítása szerint a játékboltban is kapható füstszórót csak a rendőr-sorfalak közé "ejtette".

Az ügyészség 2020 szeptemberében emelt vádat ellene, a vádirat úgy szól, hogy Fekete-Győr és társai "a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék". Fekete-Győr szerint ugyanakkor a füstszóró senkit nem talált el, karcolást sem okozott.

A politikus azt is írta, hogy a magyar jogrend csodája, hogy 400 nap elteltével emeltek ellene vádat ezért a teljesen veszélytelen cselekedetért, hogy aztán most, négy évvel később jusson az ügy a bírósági szakasz célegyenesébe. 

"Jogot végeztem, pontosan tudom, hogy veszélytelen eszközök földre dobása nem bűncselekmény.

Ennek ellenére nem fogok az országgyűlési képviselőket megillető mentelmi jog mögé bújni – ezért ma azt kértem a mentelmi bizottságtól, hogy függessze fel mentelmi jogomat, pont úgy ítélhessen a bíróság az ügyemben, ahogy egy nem-képviselő állampolgár esetén tenné. Vállalom a tetteim következményeit, akkor is, ha nevetségesnek és politikailag motiváltnak tartom az eljárást" – írta, hozzátéve, hogy egyébként majd egyszer érdemes lenne arról is beszélni, hogy miért húzódnak Magyarországon az övénél sokkal fontosabb perek is évekig. 

Egyébként íme az ügyészségi videó Fekete-Győrről és a volt DK-s, jelenleg momentumos Szarvas Koppány Bendegúzról: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mind idegenek vagyunk

  • SzSz

A világtól elidegenedett, magányos filmes hősök lelőhelye filmes tapasztalataink szerint elsősorban a metropoliszok, illetve a kertvárosok.