Szijjártó: A paksi bővítést lassító intézmények Magyarország szuverenitását sértik meg

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. szeptember 12.

Belpol

Azt is mondta, hogy az Európai Bizottságnak garantálnia kell, hogy a nukleáris energia ne essen semmifajta korlátozás alá a szankciók miatt. 

A paksi bővítésről és az energiaválságról beszélt hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Prágában, a 7. Prágai Nukleáris Ipari Kongresszuson. 

Szijjártó arról beszélt, hogy Európában mára minden idők legsúlyosabb energetikai válsága jött létre, amely helyzetben minden korábbinál világosabb, hogy szükség van atomenergiára az ellátás biztonságához és a zöld átmenethez, ezért 

az Európai Bizottságnak garantálnia kell, hogy a nukleáris energia ne essen semmifajta korlátozás alá a szankciók miatt.

Minden brüsszeli intézménynek, nemzeti hatóságnak és banknak tiszteletben kell tartania ezt az intézkedést, amelyet már a szankciók meghozatalakor világosan kimondtak. (Ez Magyarország szempontjából nyilván azért fontos, mert a paksi atomerőműben és a tervezett új blokkokban is kizárólag orosz fűtőanyagot használnának.)

"A nukleáris beruházások lassítása és akadályozása gyakorlatilag az európai országok szuverenitásának sérelmével jár. A szuverenitás egyik legfontosabb összetevője az energiaellátás biztonsága" – fogalmazott, hozzátéve, hogy "Magyarországon ebből a szempontból a nukleáris energia és a paksi beruházás kulcsfontosságú, így

azok az intézmények, bankok vagy hatóságok, amelyek lassítják vagy akadályozzák a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítését, gyakorlatilag Magyarország szuverenitását és energiaellátását sértenék meg"

– szögezte le.

Arról is beszélt, hogy az energiaválság oka az is, hogy Európa "túlságosan elkényelmesedett" az energiaellátás terén, nagy teret nyertek az úgynevezett spotpiaci ügyletek a hosszú távú szerződések helyett, sok a hiányzó elem a szállítási infrastruktúrában, illetve a zöld átmenet szakmai ügy helyett politikai trenddé vált. Szerinte utóbbi téma politikai kampány áldozatává vált, a szakmaiságot a különböző célkitűzések meghatározásával "politikai blöffök" váltották fel, valamint atomellenes megközelítés alakult ki a kontinensen a fukusimai katasztrófát követően.

Szijjártó arról is beszélt, hogy szerinte az energia terén gyakorlatilag megszűntek a piaci körülmények Európában, így azok az országok járnak jól és lesznek biztonságban, amelyek elő tudják állítani a saját maguk által felhasznált energiát. Szavai szerint ez tovább növeli az atomenergia jelentőségét, miután az függetlenebbé teszi az országokat a nemzetközi energiaárak "teljesen észszerűtlen alakulásától", ezért Magyarország is arra törekszik, hogy mielőbb meg tudja növelni a paksi erőmű kapacitását. 

"Az atomenergia biztonságos, olcsó és fenntartható módja az energiatermelésnek" – fogalmazott. "Nem lehetséges az európai zöld megállapodás végrehajtása nukleáris energia nélkül. (...) A környezet minden korábbinál világosabbá tette, hogy Európának egyértelműen szüksége van nukleáris energiára" – tette hozzá.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk