Merkely Béla 36–8 arányban nyerte a rektori szavazást

  • narancs.hu
  • 2023. január 26.

Belpol

A végső szót az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriuma mondja ki.

36–8 arányban Merkely Bélát választotta rektorjelöltté a Semmelweis Egyetem Szenátusa – írja a 444.

Merkely Béla kihívója Kellermayer Miklós, az orvoskar dékánja volt. 

Kellermayer korábban a Facebookra feltöltött videóban arról beszélt, olyan egyetem építésén szeretne dolgozni, ahol az emberközpontúság számít, nem a nyers erő, az együttműködés és nem az egyszemélyes akarat, a szabadság és nem a szorongás, a valódi alázat és nem a megalázottság. Nyilvánvalóan ellenfele vezetési stílusára utalhatott, azzal is, hogy szívesen csatlakozott hozzá, mert látta rajta a dinamizmust, de úgy gondolja, a cél nem szentesítheti az eszközt. Arról is beszélt, hogy jajkiáltások sokasága jutott el hozzá.

A szenátus többsége a jelek szerint mást tapasztalt, vagy nem értett egyet a helyzetértékelésével.

Merkely Béla 2018 óta vezeti a Semmelweis Egyetemet. 

 A szenátus csütörtökön hallgatta meg a rektori tisztség betöltésére pályázatot benyújtó Kellermayer Miklós és Merkely Béla professzorok programbeszédét.

A testület tagjai titkos szavazással Merkely Béla tanszékvezető egyetemi tanárt, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóját, Széchenyi-díjas orvost, az egyetem jelenlegi rektorát választották rektorjelöltnek.

A szenátusban a hat egyetemi kar, a Hallgatói Önkormányzat, a Doktori Tanács, a Klinikai Központ, illetve a két érdekképviselet választott képviselői szavaztak.

Merkely Béla annak tulajdonítja győzelmét, hogy széles körben elismerik szerepét abban, a Semmelweis Egyetem – Közép-Kelet-Európában elsőként – a világ legjobb 250 egyeteme közé jutott. Az elmúlt öt év legfontosabb eredménye a rektor szerint az orvos- és egészségtudományi kurrikulum megújítása, és annak gyakorlatba történő bevezetése volt, melynek következtében tovább erősödött a gyakorlati, betegágy melletti oktatás szerepe, hasonlóan a világ meghatározó és legjobb egyetemeihez.

 A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény értelmében a rektorjelöltről szóló javaslatot az egyetem elküldi a fenntartónak. A rektori megbízásra vonatkozó javaslatot a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány vezetője a Kulturális és Innovációs Minisztérium útján továbbítja Novák Katalin köztársasági elnöknek, aki július 1-jével öt éves időtartamra bízza meg az egyetem vezetőjét.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.