Az országos román önkormányzat szabálytalanságai és belső harcai

Mi a román ma?

Belpol

Szabálytalan pályázati végeredmény, törvénysértő kinevezés, belső harcok, a Békés Megyei Kormányhivatal beavatkozása nyomán törvényességi felhívás – mindez egyszerre jellemzi a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatát. A honi román közösséget továbbra is sújtja az etnobiznisz.

„Kellően nem hangsúlyozható felelőssége van Kreszta Traján volt országos román önkormányzati elnöknek, aki most román nemzetiségi szószóló a parlamentben, hogy 2015-ben a Magyarországi Románok Országos Önkormányzat (MROÖ) legfontosabb intézménye, a Dokumentációs és Információs Központ (DIK) élére szabálytalanul nevezték ki Vetróné Negreu Marianát” – mondta a Narancsnak egy hazai román értelmiségi. Az intézmény 2020-ban kiírt és lebonyolított pályázata nyomán derült ki, hogy Vetróné mostani és 2015-ös kinevezése is szabálytalan volt. A gyulai központtal működő országos román önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó Békés Megyei Kormányhivatal ezért felhívással fordult a nemzetiségi önkormányzathoz azt kérve, hogy a 2020. végi pályázat végeredményét a törvénysértés miatt semmisítsék meg, és 2021. május 31-ig tegyék meg „a szükséges munkáltatói intézkedéseket”.

Arra egyelőre nincs válasz, hogy Vetróné Negreu Mariana 2015 és 2020 közötti – ezek szerint az intézmény élén szabálytalanul töltött – igazgatói működésének visszamenőlegesen milyen jogkövetkezménye lehet. Ad absurdum, minden azon időszakban hozott döntést megsemmisítenek – ámbár ez a már elbírált és megvalósított pályázatok miatt gyakorlatilag lehetetlen. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a kérdéses időszakban Kozma György volt az MROÖ hivatalvezetője, aki 2019 októberétől a testület elnöke lett. Vagyis az országos román önkormányzat hivatalának törvényességéért az a Kozma György volt a felelős, aki ma a nemzetiségi önkormányzatot vezeti, s akinek a szavazata döntött arról egy végletekig kiélezett helyzetben, 2020 decemberében, hogy Vetróné újabb ötéves ciklusban, 2025-ig vezesse az évi 80 millió forinttal gazdálkodó DIK-et.

 
Soltész államtitkár ajándékot hoz Méhkerékre
Forrás: Az MROÖ Facebook-oldala

A karrierút

Vetróné Negreu Mariana – akinek a neve egy korábbi, a honi román nemzetiségi pénzekről írt cikkünkben már előkerült (lásd: Pénzeltérítők, Magyar Narancs, 2021. március 24.) 1989-ben települt át a romániai Nagylakról. A 2010-es évek elejétől, nem kis részben Kreszta Trajánnak köszönhetően, fontos pozíciók sorát nyerte el a hazai románság intézményi és testületi rendszerében. Az országos román önkormányzat tagjaként a pénzügyi bizottságot is vezeti, 2015-től igazgatója a DIK-nek, és a hazai románság részéről őt delegálták kurátorként a honi nemzetiségi pénzeket osztó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-be – azaz Vetróné kezében összpontosul a honi román kisebbségi pénzek koordinációja, elosztása. Említett márciusi írásunkban (majd ennek folytatásaként a magyarnarancs.hu-n) azt tártuk fel, hogy román nemzetiségi címszó alatt egyedi döntésekkel szavaztak meg támogatásokat egy makói, egy szegedi és egy debreceni katolikus, valamint a mezőgyáni, a biharkeresztesi és a körösszakáli református templomok felújítására, továbbá a pálházai önkéntes tűzoltóegylet támogatására. Vetróné nem tett a kifogásolható döntések ellen semmit, sőt támogatta azokat. Korábbi megkeresésünkkor a felelősséget Soltész Miklósra, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárára tolta. E „gyakorlatot” sem korábban, sem cikkünk megjelenése után nem nehezményezte az országos román önkormányzat, sem a parlament román szószólója, Kreszta Traján.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk