Mielőtt vér folyna – Segélyhívó készülék bántalmazott nőknek

Belpol

A Vodafone Magyarország Alapítvány a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Egyesülettel közreműködve egy GPS-es segélyhívó eszköz rendszerének kiépítésén dolgozik, amely segítségére lehet a családon belüli erőszak elszenvedőinek.

Magyarországon tavaly februárban indult el a Vodafone a nők biztonságáért program kísérleti fázisa. A hat országra (Spanyolország, Anglia, Portugália, Olaszország, Írország, Magyarország) kiterjedő projekt Magyarországot és Írországot kivéve mindenhol állami támogatással valósul meg. Nálunk eddig három budapesti kerületben (IX., VII. és XII.) tesztelték a vészjelzőket.

Az első év után elkészült értékelés egyik szerzője, Pap Enikő független szakértő elmondta, hogy Magyarországon sem a jogi környezet, sem az intézményrendszer nincs felkészülve a párkapcsolati erőszak kezelésére. A kutatás keretében 21 olyan nővel készítettek interjút, akik használói a segélyhívó eszköznek. A beszélgetésekből kiderült, hogy a programban való részvétel előtt igen magas volt a nők fenyegetettségérzése (tízes skálán a legtöbben tízre értékelték a veszélyérzetet, a legkisebb osztályzás is hetes volt). Felmérték a nők előzetes elvárásait is a vészjelzővel kapcsolatban. Az érintettek többsége elsősorban gyors rendőri intézkedést várt a piros gomb megnyomása után, illetve hogy a készülék rögzítse a hangot, és a bántalmazott nőt GPS-en a rendőrség be tudja mérni abban az esetben, ha menekülésre kényszerül. Jelenleg a kiadott készülékek száma harminc felett van, az éles eseteké havi 2-3.

Az a piros gomb

false

A rendszer úgy működik, hogy a kísérletben részt vevő kerületek rendőrei bármilyen riasztás esetében, ha párkapcsolati erőszakra utaló jeleket észlelnek, megpróbálnak négyszemközt beszélni a feltételezett bántalmazott nővel, és tájékoztatják a vészjelző készülék igényléséről. Ezután a NANE Egyesület veszi át az ügyet, biztonságos helyszínen a magát veszélyben érző nő elmeséli az őt ért tettlegességek körülményeit, körülírja a bántalmazóját, továbbá megadja a pontos adatait, amelyek a rendőrséghez kerülnek. A bántalmazott nő abban az esetben kap vészjelzőt, ha a NANE szakértői a felmérő beszélgetés alapján úgy ítélik meg, hogy szüksége van rá. Innentől az ügyfélre vonatkozó részletes adatok (lakcím, életkörülmények, bántalmazó habitusa, testalkata) elérhetők lesznek a rendőrség számára. Fuxreiter Róbert, a IX. kerületi rendőrkapitányság vezetője elmondta, hogy ezzel a módszerrel jelentősen csökkent az intézkedés ideje, hiszen egyből tudják, ha baj van, és felkészülten tudnak terepre menni. Nem beszélve arról, hogy a helyszínen nem kell adatfelvétellel és egyéb dolgokkal húzni az időt.

A vészjelző akkora, mint egy kisebb telefon – úgy is működik –, de csak egy piros gomb van rajta, amelyet ha megnyomnak, riaszt a rendőrségen, illetve a Topcop Security 24 órás diszpécserszolgálatát hívja, sőt a gomb lenyomása után mindent rögzít, amit a későbbiekben bizonyítékként lehet használni; így anélkül is érthető a szituáció, ha a bántalmazott esetleg nincs olyan helyzetben, hogy megszólaljon. Az eszköz még korántsem tökéletes. Nyilas Orsolya, a Vodafone Magyarország belső kommunikációs és vállalati felelősségvállalási igazgatója elmondta, hogy a készülék hamar lemerül, mivel folyamatosan "szívja" magába a GPS-adatokat, illetve sok időt vesz igénybe a feltöltése. A jövőben szeretnék továbbfejleszteni az eszközt, ezzel kapcsolatban már folynak a tárgyalások az egyik nagy telefonkészülék-gyártóval.

Egyedül nem megy

Ahhoz, hogy a – rendőri szakzsargonnal élve – „csébéket”, vagyis a családi balhékat a lehető leghatékonyabb módon kezeljék, a NANE tagjai kétnapos továbbképzést tartanak a programban részt vevő rendőröknek, mivel Tóth Györgyi, a projekt koordinátora szerint nagy hiányosságok tapasztalhatók a rendőrségnél ez ügyben. Mint mondta, „az a bevett szemlélet és gyakorlat, hogy amíg nem folyik vér, addig nincsen gond. De mi lenne, ha a rendőrség inkább arra lenne büszke, hogy megelőzte a vérfolyást?” A hivatalos kiképzésben előkerül ugyan a párkapcsolati erőszak, de csak három óra erejéig, és akkor is inkább a jogszabályokról van szó. A NANE-féle továbbképzés fontos eleme, hogy a rendőrök egy teljes órán át beszélgethetnek egy bántalmazott nővel, aki részletesen mesél a tapasztalatairól, vészhelyzeteiről. A gyorstalpalón részt vevő megkérdezettek egyöntetűen hasznosnak tartották ezt a két napot, különösen az áldozattal eltöltött egy órát. Tóth Györgyi „átalakító tapasztalatnak” nevezte ezt a találkozást, melynek során nagyban nőtt a rendőrökben a bántalmazottak iránti együttérzés.

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.