Milliárdokért úszhat fényárban a Bálna, a MÁV most készül a járvány második hullámára

Belpol

Újraszigetelik és kivilágítják a főváros partra vetett üvegkolosszusát. A vasút pedig a hetekben tudta beszerezni a tavaly november óta várt védőkesztyűket.

Közel 2,6 milliárd forintért renoválják Budapest talán leghányattatottabb sorsú épületét, a Bálnát – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, a TED-ből.

A 2010-ben elkészülő, de csak 2012-nyarán átadott üvegóriás számtalan botrány tárgya volt az elmúlt tíz évben, és aki csak érdekelt volt az ügyben – legyen az tervező, generálkivitelező, beruházó, vagy az épületet éveken át használó főváros – az perben-haragban állt üzlettársaival.

Partra vetett hal

A jogi és pénzügyi viták következményeként a Bálna 500 napon keresztül is üresen állt, a be nem fizetett számlák miatt pedig az Elmű az épület áramellátását, ezzel fűtését is lekapcsolta a tél közepén. A témáról e cikkünkben írtunk részletesebben:

Az üzletközpontként használt, de minimális bevételt hozó komplexumtól végül a Tarlós-éra utolsó évében, 2019-ben szabadult a fővárosi vezetés. 11,2 milliárd forintért adták el az állami tulajdonú Magyar Turisztikai Ügynökségnek.

Világítani fog és, be sem ázik majd

Az MTÜ márciusban írt ki pályázati felhívást a jobb napokat sem igazán látott ingatlan külső felújítására. „A fejlesztés célja egy olyan optimalizált műszaki megoldás kivitelezése, amely gazdaságosan megvalósítható és emellett biztosítja a héjszerkezet vízzáróságát, de nem változtatja meg az épület külső megjelenését, kialakítását” – írták a dokumentumban. A munka során takarítják és egy speciális szigetelőréteggel kenik be a Bálna üvegfelületét – emellett több mint ezer LED lámpát és közel 250 méter vonalvilágítást szerelnek rá, hogy az épület éjszaka is látható legyen. (Korábban lila lézerfényekkel világították meg a Bálnát, de ezt sokan idegesítőnek találták). A megbízás része az is, hogy átalakítsák a komplexum rendezvény- és kiállítótereit - a választási győzelmeit rendszeresen itt ünneplő Fidesz-vezérkarnak tehát új helyszínt kell keresnie, ha 2022-ben esetleg megnyernék a választásokat.

A tendert 2,58 milliárd forintos ajánlatával Paár Attila cége, West Hungária Bau Kft. nyerte meg,

lekörözve a 2,7 milliárdot kérő Eb Hungary Investet és a 2,74 milliárdos ajánlattal jelentkező Aktuál Baut. A Tiborcz István üzlettársaként is ismert Paár mondhatni hazai pályára érkezett: cége, a WHB Kft volt ugyanis a Bálna generálkivitelezője. A Paár-féle cég egy év alatt fejezi be a felújítási munkákat a szerződés értelmében.

 Fáziskésésben

Szintén az uniós értesítőből tudhattuk meg, hogy a MÁV-nál nem csak a vonatok késnek:

a vasúti társaság május 20-án kötött 79,4 milliós keretszerződést gumikesztyűk beszerzésére, melyre hivatalosan a koronavírus „második hulláma” elleni védekezéshez volt szükség - bár azóta a harmadik hullám is lecsengett.

A kesztyűket Limitless Medical Kft. szállíthatja le az állami cégnek. A MÁV eredetileg még tavaly novemberben írt ki pályázati felhívást a védőfelszerelésekre, közöttük szájmaszkokra és fertőtlenítőszerekre is. A tenderen tucatnyi cég indult, a ám vasúttársaság formai hibákra és hiányosságokra hivatkozva nem fogadta el ajánlatukat - így maszkok és a fertőtlenítőszerek beszerzése sem jött össze. Utóbbiaknál szintén a Limitless lehetett volna a befutó, ám hiába nyertek a tenderen, nem küldték el időben a szerződéskötéshez szükséges dokumentumokat.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk