„Uzsorások, a legrosszabb fajtából” – újabb indulatos felszólalások a parlamentben

  • narancs.hu
  • 2021. június 7.

Belpol

Kövér László és Jakab Péter összecsapása ezúttal elmaradt, holott a Jobbik elnöke előzöleg azt ígérte, olyat mond a házelnöknek, amit még soha. Volt viszont rákosizás, gyurcsányozás.

Újabb Kövér-Jakab-összecsapárt ígért a parlamenti mai ülése, mivel a Jobbik elnöke Facebook-oldalán lengette be, hogy olyat fog mondani a házelnöknek, amit még soha. Rajta kívül Gyurcsány Ferenc is előre beharangozta napirend előtti felszólalását.

De készülhetett Kövér László, az Országgyűlés elnöke is: mielőtt a Jobbik politikusa elkezdte volna beszédét, felhívta Jakab Péter figyelmét, hogy tartsa be a házszabályt, mert ha nem, akkor „alkalmazni fogja a szankciókat”, ahogyan azt korábban is tette. 

Jakab Péter ezt követően felszólalásában azt mondta, hogy a házelnök „ma nagyon jól néz ki, a bajusz és a nyakkendő is a helyén van”, és ha az idegrendszerre is bírja, „akkor vágjunk bele”.  Hozzátette, ha nem tudja elmondani a parlament falain belül a mondadóját, akkor azon kívül fogja, ugyanis „ha mi jövünk”, akkor „fizetni fognak”. 

„Jól gondolják meg mihez kezdenek a hatalommal a következő években”

– mondta Jakab Péter. 

Emlékezetetett, hogy az Alkotmánybíróság a 2018-ban megszavazott, ún. rabszolgatörvényt alaptörvény-ellenesnek ítélte. „Még önök sem tehetnek meg akármit meg a magyar melósokkal” – fogalmazott. Jakab megnézte a költségvetést, és azt vette észre, hogy a kormány még több adót akar beszedni a lakosságtól, miközben „nincs már több bőr” a magyarokon. „Kétmillióan élnek a létminimum alatt, a zöldség ára 30, a csirkehús ára 25 százalékkal nőtt meg. Nesze neked jólét” – mondta. Jakab visszamenőlegesen 80 százalékos bértámogatást, valamint a családi pótlék megduplázását javasolta egyebek mellett. „Adni nem adnak, csak elvesznek. Igazi uzsorások, a legrosszabb fajtából” – mondta. Hozzátette, Varga Judit igazságügyi miniszter azt mondta nemrég, hogy 2030-ra Magyarországon lesz a legjobb az életszínvonal. „Persze, hányszor hallottuk ezt”. 

„Fizessenek meg a tolvajok, fizessenek meg mindenért! – mondta végül. A képviselőtől ezúttal Kövér László nem vette el a szót.

Jakab felszólalására Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára reagált. "Gyűlöletserkentő provokátornak" nevezte a Jobbik elnökét, aki szerinte néhány listás helyért még Rákosi Mátyással is képes lenne egy választási plakáton szerepelni. Majd Gyurcsányt is belekeverte a válaszába azzal, hogy Jakab "új főnöke".

Gyurcsány: „A múlt rabjai maradtak”

A DK elnöke szintén felszólalt napirend előtt. „A kormány nem beszél a jövőről, azt halljuk, hogy mit gondolnak az elmúlt tíz, és az azt megelőző nyolc évről” – mondta. Ha a kormány azt gondolja, hogy a múltról kell beszélni, akkor azzal „a haza nem fog előre menni”. A kabinet úgy mutatja be magát, mint aki erkölcsi felsőbbrendűséget képvisel a haza a dolgában, miközben a 2022-es országgyűlési választási kampányt agresszív szándékok terepévé teszi és az ország egyik felével háborút folytat.

Gyurcsány szerint a következő években a haza polgárait egyenrangú, egyformán értékes nemzetalkotóknak kell tekinteni. Az azonos gondolkodás, vélemény követelése „csak a diktatúrák sajátja”, és azt üzente a fideszes politikusoknak, hogy „tessék demokratának viselkedni” és „nem olyan világot teremteni, ahol az önök kegyeltjei ésszel felfoghatatlan összegeket keresnek”.  „A haza nem előre megy, hanem tönkremegy” – mondta.

Azt is mondta, talán túl vagyunk a koronavírus-válság legnehezebb részén, viszont az „a semmitevés”, amit az elmúlt tizenegy évben mutatott a kormány az egészségügy területén, súlyos következményekkel járt. Az az állampolgár, aki minőségi egészségügyi szolgáltatást akar, vagy „megvásárolja csúszópénzzel, hálapénzzel”, vagy kimenekül a magánegészségügybe Gyurcsány Ferenc szerint. 

„A múlt rabjai maradtak minden tekintetben”

– mondta. 

Nem maradt adós a válasszal Dömötör Csaba a kormány részéről. Szerinte az ellenzék erőszakos, az egészségüggyel kapcsolatban pedig azt mondta, a jelenlegi kormány 1700 milliárd forinttal többet költ rá.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

Figyelmébe ajánljuk