Minden hetedik gyerek valamilyen mentális problémával küzd

  • narancs.hu
  • 2024. június 21.

Belpol

Az ellátás helyzete katasztrofális az állami rendszerben, egyes kezelésekre éveket kell várni.

Minden hetedik gyermek mentális problémával küszködik. Ennek az iszonyatos mentális járványnak, beláthatatlan következményei lesznek

– mondta Pászthy Bea, az Egészségügyi Szakmai Kollégium gyermekpszichiátria és addiktológia tagozatának elnöke a Bethesda Gyermekkórház új gyermek-pszichoterápiás központjának átadásán a Népszava tudósítása szerint. A szakember arról is beszélt, hogy az állami rendszerben – gyakorló pszichiáterek véleménye szerint – katasztrofális az ellátás helyzete, előfordulhat, hogy egy-egy kezelésre akár éveket kell várni, és még a magánszektorban is több hónapos a várólista.

A Bethesda Gyermekkórházban újonnan kialakított segítő központban az úgynevezett kognitív-terápiára épülő gyermekpszichiátriai foglalkozások zajlanak. Itt az ország bármely pontjáról fogadnak háziorvosi vagy szakorvosi beutalóval 8-18 éves szorongó, kényszerbeteg vagy ADHD-val diagnosztizált pácienseket. Németh Laura klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a részleg vezetője a lap kérdésére elárulta: „Ha valaki most jelentkezne be, őt legkorábban két hónap múlva tudják fogadni az első állapotfelmérő beszélgetésre.”

A szakember beszélt arról is, hogy módszerük a pozitív viselkedés- és élményterápiára épül, így része az is, hogy a szülőket bevonják gyermekük kezelésébe. A foglalkozásokon a gyerekeket szorongásoldó és egyéb konfliktuskezelő technikákkal ismertetik meg, a szülők pedig tanácsokat kapnak arra, hogyan tudnak segítségükre lenni a serdülő gyerekeiknek mentális nehézségeik menedzselésében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.