Minden ötödik diák csak fizetős egyetemi képzésre jutott be idén

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 8.

Belpol

Egyre többen fizetnek a felsőoktatásért. A Corvinuson van olyan szak, ahol 900 ezer forintot kell fizetni egy félévben.

Több mint 20 ezer, azaz minden ötödik sikeresen felvételiző hallgató csak tandíjas egyetemi képzésre jutott be idén

írjaNépszava a felvi.hu statisztikái alapján.

Az idei normál felvételi eljárásban összesen 94 785 fő jutott be egyetemre, közülük 74 484-en tanulhatnak állami ösztöndíjas, 20 301-en pedig önköltséges finanszírozásban. A tandíjas hallgatók aránya 21,4 százalék a felvettek körében, ugyanez az arány tavaly 18 százalék, 2021-ben 18,7 százalék, 2020-ban 18,5 százalék volt. Az önköltséges képzésekre bejutó hallgatók száma legutóbb 2012-ben haladta meg a 20 ezret a lap összesítése szerint.

Az adatokból az is látszik, hogy az egyetemekre tandíjasként bejutó hallgatók aránya kisebb ingadozásokkal, de összességében csökkent az elmúlt években, 2012 (35,9 százalék) és 2020 (18,5 százalék) között, mostanra viszont ismét emelkedni kezdett, ami összefügghet az elmúlt években lezajlott egyetemi modellváltással is – meg tegyük hozzá, a közoktatás állapotával. A Corvinus után, ez 2020-ban további egyetemeket is utolért, például a Miskolci Egyetemet és a győri Széchenyi István Egyetemet, majd a 2021-es évben a legnagyobb vidéki egyetemeken, vagyis a debreceni, a szegedi és a pécsi tudományegyetemen is lezajlott.

A fizetős hallgatóknak (vagyis vélhetően a szüleiknek) rendesen a zsebükbe kell nyúlniuk: a Corvinuson például az egyik "legolcsóbb" képzés a politikatudományok alapképzés, nappali formában, magyar nyelven félévente 420 ezer forint, a képzési idő 6 félév. A legdrágábbak az angol nyelvű képzések, mint például a nemzetközi gazdálkodás angol nyelven, amiért egy félévre 900 ezer forintot kell fizetni, a képzési idő 8 félév, vagyis összesen 7,2 millió forintba kerül.

A lap hozzáteszi, hogy bár az Eötvös Loránd Tudományegyetemen nem volt modellváltás, a fizetős képzésre felvett hallgatók aránya kisebb mértékben, de ott is nőtt idén: 12 225 hallgatót vettek fel, közülük 1801-en tandíjas képzésre kerültek be, ami a felvettek 14,7 százaléka. Az ELTE-n tavaly 11,7 százalék, 2021-ben 12,9 százalék, 2020-ban 13,7 százalék, 2019-ben 15,6 százalék volt az újonnan felvett önköltséges hallgatók aránya.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, ami az ELTE-hez hasonlóan egyelőre nem csatlakozott a modellváltók sorába, 5026 hallgatót vettek fel, közülük 492-nek, vagyis 9,7 százalékuknak kell majd tandíjat fizetniük szeptembertől. Tavaly 8,6 százalék, 2021-ben 9,7 százalék, 2020-ban 10,9 százalék volt ugyanez az arány, vagyis a változás itt sem olyan szembetűnő, mint egyes modellváltó egyetemek esetében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szabadon engedték Ilaria Salist

  • narancs.hu

Hazamehet Ilaria Salis, akit azért tartóztattak le és helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a vád szerint utcai támadásokban vett részt Budapesten.

Sok a Vitézy és sok a bizonytalanság

  • narancs.hu

Öt órakor derül ki, hány érvényes szavazat lett érvénytelennek nyilvánítva a június 9-ei főpolgármester-választáson, ám ez sem ad majd feltétlenül megnyugtató eredményt.