Mindenható történészek – és az ő mesterük

  • narancs.hu
  • 2014. február 19.

Belpol

Felállt a Nemzeti Emlékezet Bizottsága. A példátlan hatalommal felruházott testület kimondja az igazságot, megkeresi a bűnösöket, és büntetőeljárásokat is kezdeményez. A tagok mind kötődnek egy történészhez.

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökét és két tagját az Országgyűlés választja meg kétharmados többséggel, egy-egy tagot a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és az igazságügy-miniszter nevez ki. Megbízatásuk kilenc évre szól, és egyszer megújítható. Tag csak az lehet, aki 1972. február 14-e után született, azaz a III/III-as alosztály megszüntetését követően lett nagykorú. Az elnök államtitkári, a tagok helyettes államtitkári díjazásban részesülnének. A bizottság feladata együttműködni az ügyészséggel a kommunista diktatúra alatt elkövetett, el nem évülő bűncselekmények elkövetőinek felderítésében. Hatásköre kiterjed a hatalom birtokosai személyes adatainak közzétételére is. A bizottság tényállításai bíróságon nem támadhatók, tagjai nem felelősségre vonhatók az általuk közölt tény vagy vélemény miatt.

M. Kiss találkozása a Magyar Érdemrend Középkeresztjével

M. Kiss és a Magyar Érdemrend középkeresztje

Fotó: MTI

Február elején megválasztották a bizottság öt tagját. A csütörtökön megjelenő nyomtatott Narancsban olvashatják Hamvay Péter interjúját Földváryné Kiss Réka elnökkel, aki szerint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága független, működése etikus, a kommunista hatalom működésére kíváncsi, nem a bűnösökre. Röviden áttekintjük a másik négy tag munkásságát, amiből kiderül, hogy lazábban vagy szorosabban mindannyian köthetők M. Kiss Sándor történészhez, aki 1997-től 2013-ig vezette a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Történettudományi Intézetét, de feltűnt Schmidt Mária közvetlen közelében, a Terror Házát létrehozó közalapítvány kuratóriumában, a kommunista nyugdíjakat felülvizsgáló bizottságban, és az első világháborús emlékbizottságban. Egyéb összefonódások mellett a bizottság és M. Kiss szoros kapcsolatát jelzi, hogy az öt tag közül négyen jártak a Pázmányra. Az egyetlen tag, aki nem M. Kiss intézetében pallérozta elméjét, maga az elnök, Földváryné Kiss Réka. Aki amúgy M. Kiss lánya és szerzőtársa.

A bizottság jogosítványairól, a tagok életművének furcsaságairól, M. Kiss sikeres pályafutásáról és a történészszakma véleményéről e heti lapszámunkban olvashat bővebben.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?