„Mióta elindult ez a kockás inges történet, nem válaszolnak a leveleinkre”

Belpol

Kifakadt az Alternatív Közgazdasági Gimnázium vezetője.

E heti nyomtatott kiadásunk drámai interjút közöl Horn Györggyel, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetőjével. Amikor például a kormánnyal folytatott párbeszéd szükségességéről, illetve lehetőségéről kérdeztük, egészen csodálatos dolgok derültek ki.

MN: Említette, hogy a köznevelési kerekasztalon nem vettek részt. Más módon sikerült egyeztetniük a kormánnyal?

HGY: Erről a kérdésről nem, csak üzengetés zajlik egyelőre. Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete 2010-től idén februárig nagyjából folyamatosan tudott egyeztetni az Emmivel és az NGM-mel is. Szinte havi rendszerességgel találkoztunk. Mióta elindult ez a kockás inges történet, nem válaszolnak a leveleinkre és a hívásainkra se. Mintha parancsot kaptak volna, hogy mostantól kezdve nem beszélhetnek velünk. Nem tudom, miért.

MN: Talán mert csatlakoztak a tiltakozó civilek közoktatási platformjához, sőt az ön iskolájában voltak az ülések.

HGY: Vagy mert mindenképpen a köznevelési kerekasztalhoz való csatlakozásra akartak rábírni. De egyesületi döntés volt, hogy a civil platformba megyünk, ott pedig döntés született arról, hogy a részt vevő szervezetek nem ülnek le a kerekasztalhoz.

MN: A 2015-ös költségvetési törvény benyújtásakor is felmerült, hogy nehéz helyzetbe kerülnek az alapítványi iskolák. Akkor a finanszírozást vágták volna meg, de végül elálltak ettől. Most bízik a megmenekülésben?

HGY: Egy kicsit bízom benne, mivel a területért felelős államtitkár maga mondta el, hogy nem lesz érdemi változás. Lényegében minden ellenzéki párttól kaptam levelet arról, hogy be fognak nyújtani módosító indítványokat. Mondjuk, a mai viszonyok között ez lehet, hogy még ront is az esélyeinken. A kérdés mindenesetre nyitott, a költségvetés általános vitája lezajlott, de a módosítókat még tárgyalják. Bízom benne, hogy visszavonják a javaslatot, mert nincs észszerű oka. Az is fontos, hogy a módosítás önmagában és azonnal még nem zavarná az alternatív iskolák működését, de esélyt teremtene arra, hogy vegzálni kezdjenek minket.

MN: Az alapítványi szakképző iskolák államosítása ellenben eldőlni látszik.

HGY: A két ügy együtt jól kifejezi, hogy az állam legalábbis gyanakvással tekint mindenre, ami kilóg, ami más.

Az interjú teljes egészében e heti nyomtatott kiadásunkban érhető el.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.