A debreceni önkormányzattal dolgozó ügyvéd is érintett lehet a börtönkártalanítási perekben

  • narancs.hu
  • 2020. január 31.

Belpol

Az Origo valamiért nem ejtett szót a legtöbb pert nyerő ügyvédi irodáról.

Közleményben tagadta a debreceni önkormányzat, hogy bármilyen kapcsolata lenne a "börtönbizniszben" érintett helyi ügyvédi irodával, miután az Átlátszó pénteken arról írt, hogy a legtöbb rabot képviselő ügyvéd hosszú időn keresztül kapcsolatban állt a debreceni önkormányzattal és a város tulajdonában lévő gazdasági társaságokkal.

A kormánypárti Origo ugyanis közzétett egy listát arról, hogy milyen ügyvédi irodák jártak el a börtönkártalanítási ügyekben, és bár a lap maga a második legtöbb ügyet vivő dr. Magyar György és Társa Ügyvédi Irodát emelte ki a listából (419 ügy, 544,3 millió forint kifizetett összeg), a legtöbb kártalanítási pert a dr. Mohácsi Ügyvédi Iroda folytatta, Magyarékhoz képest több mint négyszer annyi, összesen 1880 üggyel és 814,6 millió forint kifizetett összeggel.

Az Átlátszó azt írta, a legtöbb börtönkártalanítási pert folytató ügyvédi iroda debreceni székhelyű, és Mohácsi Ferenchez köthető, és bár az Origo cikkének megjelenése után a honlapja már nem voltelérhető, korábban saját oldalán és a tulzsufultsag.hu honlapon is kínált képviseletet börtönkártalanítási ügyekben.

Mohácsi Ferenc korábban maga is elismerte, hogy évtizedek óta dolgozott a fideszes többségű debreceni önkormányzatának, emellett két évvel ezelőttig ő volt a városban a helyi választási bizottságnak a debreceni közgyűlés által megválasztott elnöke is. 2010-ben Kósa Lajos, Debrecen akkori polgármestere a közgyűlés előtt azt is megemlítette róla, hogy “járt már el az Önkormányzat megbízásából például munkaügyi kérdésekben”.

Bár az Átlátszó hozzátette, hogy a börtönkörülményekkel kapcsolatos kártalanítási perekben a deaktivált honlap szerint nem a helyi választási bizottság volt elnöke, Mohácsi Ferenc, hanem a büntetőügyekkel foglalkozó Mohácsi Ferenc Zsolt járt el, a debreceni önkormányzat a cikkre válaszként azt közölte, hogy

"az érintett sajtótermékek valótlanul állítják, hogy Debrecen önkormányzatának, vagy gazdasági társaságainak bármilyen együttműködése lett volna az elmúlt időszakban az említett ügycsoportban eljáró ügyvéddel".

Az önkormányzat azt is írta, hogy a "börtönbiznisznek" nevezett ügykörben valójában Mohácsi Ferenc Zsolt ügyvéd és a tulajdonában álló  Dr. Mohácsi Ferenc Zsolt Ügyvédi Iroda járt el, amellyel az önkormányzatnak és szerveinek semmilyen kapcsolata nem állt fenn, sem a közelmúltban, sem korábban.

A Debreceni Ügyvédi Kamara honlapján a Dr. Mohácsi Ügyvédi Iroda és a Dr. Mohácsi Ferenc Zsolt Ügyvédi Iroda azonban egymás helyettes irodáiként vannak feltüntetve. Az Origo által közzétett listán pedig a "dr. Mohácsi Ügyvédi Iroda" kétszer is szerepel, egyszer a már említett 1880 üggyel, egyszer pedig 12 üggyel és 14,2 millió forintnyi kifizetett kártlanítási összeggel, így vagy a listát készítők hibáztak, vagy mindkét "dr. Mohácsi" iroda képviselt rabokat kártalanítási ügyekben.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.